Skip to content
Jarkko Tontti

Jarkko Tontti

Hannu ja Mervi palkinnoista

Eilen aateliskanava YLE Radio ykköseltä  tuli mainio Napit vastakkain.

Kirjailija Hannu Raittila ja kriitikko Mervi Kantokorpi väittelivät kirjallisuuspalkinnoista. Puhe keskittyi, tietysti, Finlandia-palkintoon, jonka Raittila on kerran saanut ja Kantokorpi kerran antanut. Raittila kritisoi sitä mm. yhtenä kirjallisuuden tuotteistamisen, teollistamisen ja viihteistämisen muotona, joka vaikuttaa degeneroivasti myös kirjallisuusjournalismiin. Palkintokirjoittelu vie huomion itse asialta. Mervi puolusti Finlandiaa ja palkintoja yleensä.

Itse olen kannalla jyrkkä ehkä. Ymmärrän Hannun F-kritiikin, mutta myös Merviä. Yhden ainoan romaanin nostaminen korkealle muiden ohi ja yli on tietysti järjetöntä. Mutta toisaalta F-spektaakkeli on tällä hetkellä ainoita tapoja, jolla laatukirjallisuus tulee ns. suuren yleisön tietoisuuteen edes jollakin tavalla. Nykymaailmassa se on iso saavutus. Tai olisi, jos esiin nostettaisiin muitakin kuin vain romaaneja, joihin F-palkinto rajoittuu. Mervi lupasi ohjelman lopussa ehdottaa Kirjasäätiölle oman Finlandian perustamista lyhyttavaralle: novelleille, runoille, esseille.

Jaa tämä

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

10 Comments

 1. Joo, kuuntelin samalla kun kirjoitin 😉

  Lyhyttavarapalkinto on varmasti paikallaan. Paikallaan olisi myös palkinto, jonka voisi vuosittain antaa ihan minä tahansa vuonna julkaistulle kirjalle. Se antaisi vähän perspektiiviä touhuun ja nostaisi esiin niitä kirjoja, jotka kestävät aikaa.

  Ei Raittila kyllä kummoinen väittelijä ollut ja sen hän kyllä auliisti lopussa myönsikin.

 2. Jarkko Tontti

  Eikös Runeberg-palkinto ole yleispalkinto?

  Paitsi, että se ei kata tietokirjoja eikä käännöskirjoja. Siis jos tarkoitit, että olisi hyvä olla kirjallisuuspalkinto luokalle ’kirjat’.

 3. Niin, se osa keskustelusta jäi epäselväksi. Olisiko siis tulevaisuudessa neljä-viisi eri Finlandiaa, vai siis tuo yksi ja sama Kirjat-Finlandia. Melleri sai Finlandian runoista vissiin viimeisenä.

 4. Jarkko Tontti

  Näin se markkinatalous toimii. Kun on kysyntää, syntyy tarjontaa. Missä viipyy keittokirjojen oma Finlandia?

 5. Eikö se vuoden keittokirja ole jo valittu kymmenkunta kertaa. On senkin lajin opuksissa melkosen laaja kirjo. Joukossa välillä vallan mainiota luettavaa. Jospa Jarkko tutustuisit. Ja onhan niitä juomakirjojakin.

 6. Jarkko Tontti

  Hyvä keittokirja toki ansaitsee paikkansa, hyllyssäni isosti, niitä. Mutta onko keittokirjapalkinto tosiaan nimetty Finlandiaksi?

 7. Siis väärin luettu ja niin myös ymmärretty. Onhan se toki niin, ettei keittokirjalle ihan Finlandia-palkintoa. Sain aiheesta syyn etsiä hyllystäni keitto-opuksia sivuavan kirjan; ”Dionysoksen jäljillä” tekijöinä Jukka Mannerkorpi ja Hannu Väisänen (kuvat) eli kuten sanoit, laji ansaitsee paikkansa ja arvonsa. Trimalkion pidoista lähtien.

 8. Tuosta palkinnosta vielä. Tarkoitin palkintoa, joka annettaisiin mille tahansa kirjalle riippumatta julkaisuvuodesta. Eli, 2008 voitaisiin palkita pläjäyttää 1994 ilmestynyt kirja. Sehän olisi mukavan epäkaupallistakin kun kyseistä kirjaa ei kuitenkaan kirjakaupoista löytyisi ilman uusintapainosta…

 9. Jarkko Tontti

  Ahaa, tämämähän on mitä omaperäisin idea. Ja mainio. Kirjathan voivat ajankohtaistua, uudestaan tai ensimmäisen kerran, paljon julkaisunsa jälkeen.

 10. Muuten, mitäs jos kerätään pieni joukko ja perustetaan itse tuo palkinto? Selvitellään saadaanko rahoitusta vai annetaanko joku muumimuki tms…


Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraa minua