Skip to content
Jarkko Tontti

Jarkko Tontti

Miksi en äänestä presidentinvaaleissa?

Tänään alkoi presidentinvaalien ennakkoäänestys. Aikani puntaroituani olen päättänyt, että en äänestä näissä vaaleissa ollenkaan.

Miksi?

1) Jos presidentinvaaleja ei olisi, äänestysprosentti oikeasti tärkeissä vaaleissa nousisi. Henkilöihin keskittyvät presidentinvaalit antavat virheellisen kuvan politiikasta. Oikeasti tärkeitä asioita päätetään kunnanvaltuustoissa, eduskunnassa ja Euroopan parlamentissa. EU on jokaisen kansalaisen elämän kannalta kaikkein tärkein vallan käytön paikka, mutta Euroopan parlamentin vaalien äänestysprosentti on kaikkein alhaisin. Ihmisten taju yhteiskunnallisesta päätöksenteosta on lohduttoman huonolla tolalla ja nykyinen presidentti-instituutio tukee tätä.

2) Suomen presidentti-instituutio on tsaristinen jäänne, josta pitäisi vihdoin päästä eroon. Kukaan ehdokkaista ei ole pitänyt esillä siirtymistä aitoon parlamentarismiin. Mikä on parlamentaarisen demokratian ydin? Se on jatkuva vastuunalaisuus. Poliittisen johdon – pääministerin ja hallituksen – on nautittava parlamentin luottamusta koko ajan. Jos meno ei tyydytä, johtajat voidaan vaihtaa nopeasti. Mutta kuten Venäjällä ja Yhdysvalloissa, myöskään Suomessa presidentti ei ole virkakautenaan vastuussa tekemisistään kenellekään. Mallia voisi ottaa Saksasta, missä on kyllä myös presidentti, mutta hänellä ei ole kuin arvovaltaa. Myös muissa Pohjoismaissa toimii parlamentaarinen demokratia, kuninkaalliset ovat koristeita ja pääministerit johtavat politiikkaa. Suomessa sen sijaan on kummallinen sekamalli, joka on koko ajan altis vakavalle kriisille, jos pääministeri ja presidentti riitautuvat.

 

Jaa tämä

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kirjat

Löydät kirjoittamani romaanit, runoteokset, esseekokoelmat ja fantasiakirjat täältä

Seuraa minua