Jarkko Tontti -podcastin vieraaksi saapui opettaja ja kolumnisti Arno Kotro.
Arno muisteli lapsuuttaan, nuoruuttaan ja opiskeluvuosiaan Helsingin Kruununhaassa. Keskustelimme muun muassa koulumaailmasta, miesten tasa-arvosta, runoudesta ja Arnon salanimikolumneista. Arno paljastaa, miten syntyi yksi viime vuosikymmenten parhaiten myyneistä runokokoelmista ja miten se päätyi kustannettavaksi.
Arno kaipasi kouluihin sivistysihanteita ketteryyden sijaan, ja siinä ohessa Jarkko sai kuulla olevansa sivistysporvari. Missä vaiheessa koulua pitää nuoren erikoistua? Miksi varsinkin poikien lukutaito on heikentynyt rajusti? Onko sillä väliä? Onko luokkayhteiskunta tämän takia palaamassa? Entä minne katosivat kirjahyllyt? Johtuuko poikien lukutaidon romahdus kirjamaailman naisvaltaisuudesta? Helsingin Sanomat esimerkiksi on linjannut, että tärkeintä on saada naisten tarinoita kuuluville ja sillä perusteella valitaan myös arvosteltavat kirjat. Tarvittaisiinko lisää miesopettajia? Vai ovatko miehet lähtökohtaisesti pahiksia, kuten ajan henki meille kertoo? Mediakritiikkiä tasa-arvokysymyksistä pohdimme myös. Ihmettelimme punavihreiden toimittajien tapaa kehystää tasa-arvokysymykset ja maailma yleensä. Sedät äimistelivät kaksoisstandardeja, miehiä saa ja oikeastaakin pitää vihata, muiden ryhmien suhteen on vallalla herkkä loukkaantumiskulttuuri.
Lopuksi palasimme kouluun ja tuumiskelimme elämänkatsomustiedon ja uskonnon opetuksen kummallista tilannetta – ja mitä sille voisi tehdä.
Kuunneltavissa Spotifyssa, YouTubessa, Apple Podcastissa ja muissa podcast-alustoissa. Ja suoraan tästä:
2 Comments
Kiitos hyvästä keskustelusta. Ajoittainen päälle puhuminen vähän häiritsi, ja jotain jäi sen takia kuulematta.
Kiitos Jarkko! Ah, päällepuhuminen, henkilökohtainen ongelmani. Lupaan parantaa tapani, tai ainakin yritän!