Skip to content

Jarkko Tontti

KIRJAILIJA

Hei! Olen Jarkko Tontti, kirjailija, OTT. Olen julkaissut romaaneja, esseekokoelmia ja runoteoksia vuodesta 2006 lähtien.

Kirjat & Runous

Aloitin runoilijana. Esikoisrunokokelmani Vuosikirja voitti Kalevi Jäntin kirjallisuuspalkinnon ja oli ehdolla Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Uusin romaanini on vuonna 2021 ilmestynyt Haava. Syksyllä 2022 ilmestyi esseekokoelma Tarkoituksista ja keinoista. Talvella 2024 ilmestyi runokokoelma Kangasalan ja Jerusalemin runot.

Fantasiaromaanit

Vuonna 2012 julkaisin ensimmäisen fantasiaromaanini Vedeeran taru, joka voitti valtakunnallisen Luku-Varkaus -palkinnon. Vedeeran tarun itsenäinen jatko-osa Vedeera vaarallisilla vesillä ilmestyi syksyllä 2018. Kolmas osa Vedeera ja polttavan auringon maa ilmestyi maaliskuussa 2022.

Sanottua

Palkinnot

Runojani on käännetty 20 kielelle, saksaksi, englanniksi, ranskaksi, italiaksi, espanjaksi, puolaksi, sloveniaksi, ruotsiksi, viroksi, japaniksi, portugaliksi, tšekiksi, kreikaksi, latinaksi, romaniaksi, kroatiaksi, mariksi, venäjäksi, hepreaksi ja marathiksi.

CV

// Koulutus

Jarkko Tontti kirjoitti ylioppilaaksi Tampereen klassillisesta lukiosta vuonna 1990. Koulutukseltaan Tontti on oikeustieteen tohtori ja varatuomari. Hän on opiskellut oikeustiedettä, kirjallisuutta ja filosofiaa Helsingissä, Edinburghissa, Brysselissä ja Berliinissä. Runoteosten ja romaanien lisäksi Tontti on julkaissut esseitä, kolumneja sekä kirjoituksia filosofiasta ja juridiikasta.

// Työt

Tontti on työskennellyt juristina eduskunnassa, oikeusministeriössä, Espoon käräjäoikeudessa ja opettajana Helsingin yliopistossa. Lisäksi hän on toiminut eri ihmisoikeusjärjestöissä. 

Vuosina 2011-2014 Tontti oli kirjailijoiden sananvapausjärjestö Suomen PENin puheenjohtaja ja vuosina 2013-2019 PEN Internationalin hallituksen johtoryhmän jäsen. Tontti oli ulkoasiainministeriön ihmisoikeusasiain neuvottelukunnan jäsen vuosina 2007-2015 ja eduskunnan oikeusasiamiehen ihmisoikeusvaltuuskunnan jäsen 2016-2020. 

Vuosina 2010-2011 hän toimi opetus- ja kulttuuriministeriön tekijänoikeustoimikunnan jäsenenä. Vuodesta 2019 vuoteen 2021 Tontti oli Suomen Kirjailijaliiton johtokunnan jäsen.

Luottamustoimia