Sinne se jälleen hujahti, vuosi elämää. Puolet vuodesta 2024 asuin vielä Jerusalemissa, jonne muutimme syyskuussa 2023, kuukausi ennen sodan alkamista. Vuosi muistutti minua jälleen kerran todellisuuden ja mediatodellisuuden erosta. Arki on pääosin arkea myös hyökkäyksen kohteeksi joutuneessa, sotaa käyvässä maassa. Huomasin myös, että vain suomalaista mediaa seuraamalla saa vakavasti virheellisen kuvan Israelista.
Heti vuoden alussa tulin käymään Suomessa. Uusin kirjani Kangasalan ja Jerusalemin runot ilmestyi ja sai kriitikoilta myönteisen vastaanoton. ”Teksti on vapautunutta ja katse on maailmassa, elämässä ja sen moninaisuudessa”, kirjoittaa Jukka Ahtela. Jerusalemissa tapaamani suomalais-israelilainen Galit Hasan-Rokem käänsi teoksen runoja hepreaksi.
Presidentinvaaleista olin tammikuussa puhumassa Sanna Ukkolan ohjelmassa Arno Kotron ja Heidi Sabanadesanin seurassa. Täällä katsottavissa.
Dennis Mitzner kutsui minut vierailulle Helsingin synagogaan. Hieno paikka!
19. tammikuuta olin Ylen Kulttuuriykkösen Perjantaistudiossa yhdessä Annu Kemppaisen ja Sami Kuuselan kanssa. 26. tammikuuta vieraina minun lisäkseni olivat Tuomas Nevanlinna ja Helena Ranta. Samoihin aikoihin ilmestyi Parnassossa essee Kirjailija Jerusalemin kaduilla. Ja pian sen jälkeen essee olemassaolon hauraudesta Helsingin Sanomissa.
Ja sitten takaisin Jerusalemiin, missä kevät jo teki tuloaan. Välillä kävimme Tel Avivissa, joka on kaupunkina kovasti erilainen kuin Jerusalem, eikä vain uimarantojensa takia. Olimme Tel Avivissa esimerkiksi vähän suomalaista vappua muistuttuvan Purim-juhlan aikana. Palestiinalaisten terroristien panttivankeina Gazassa viruvia ihmisiä muistettiin eri puolilla kaupunkia pysyvillä mielenosoituksilla: ”You are not alone.”
Tapasin myös tuttuja Suomesta. Suomen tuore Israelin suurlähettiläs Nina Nordström ja Ihmisoikeuskeskuksen entinen johtaja Sirpa Rautio olivat Jerusalemissa käymässä. Söimme pitkän ja hitaan aamiaisen Jerusalemin kuuluisassa King David hotellissa.
Huhtikuussa tulin taas käymään Suomessa. Kävin luennoimassa sananvapaudesta Vaasan yliopistossa ja vierailin Kokkolassa Keski-Pohjanmaan kirjamessuilla. Kirjallisuusohjelman lisäksi osallistuin sananvapauskeskusteluun Keskipohjanmaan ja Kokkolan päätoimittaja Suvi Tannerin ja Suomen Kuvalehden päätoimittaja Matti Kalliokosken kanssa. Ylen Perjantaistudiossa 12.4.2024 keskustelimme kosmologi Kari Enqvistin ja toimittaja Matti Rämön kanssa. 5.4.2024 studiossa olivat kanssani Virpi Hämeen-Anttila ja Jussi Turhala.
Kävin myös vieraana Pekka Virkin podcastissa, jossa puhuimme muun muassa jälkisuomettumisesta.
Pysyvästi palasimme Suomeen juhannukseksi. Vuosi Israelissa oli ollut, totisesti, opettavainen. Suuri osa lyhyeksi jääneestä kesästä kului tuttuun tapaan Kangasalla.
Heinäkuussa kävimme Ikaalisten Puistofilosofiassa, joka on yksi Suomen kesän mukavimmista tapahtumista.
Välillä käväisin Helsingissä. Puhuin Israel-kokemuksistani ja journalismin vinoumista Sanna Ukkolan ja Ivan Puopolon vieraina sekä Markku Tenhusen ohjelmassa yhdessä Risto Huvilan kanssa.
Sananvapaudesta kävin puhumassa Keijon Tuumaustunti -podcastissa.
Syksyllä matkalaukkuelämä jatkui ja siirryimme puolisoni työn myötä jälleen Lissaboniin, missä olimme jo aikaisemminkin asuneet vuoden verran. Kotimme sijaitsee Ajudan kaupunginosassa, lähellä Monsanton puistoa, mistä on komeat näköalat. Lämpöä ja valoa!
Matkalukemisena minulla oli José Saramagon romaanien lisäksi Tarja Härkösen suomentama João Luís Barreto Guimarãesin runokokoelma Välimeri. Härkönen sai suomennoksestaan Kääntäjäkarhu-palkinnon lokakuussa. Raadin mukaan teos on ”elegantti, jopa klassinen runomatka Välimeren historiaan ja nykypäivään ja meren moniin ulottuvuuksiin.”
Lissabonin kokemuksista puhuin Perjantaistudiossa 25.10.2024. Torstaina 24.10. esiinnyin Helsingin kirjamessuilla. Ilja Lehtinen haastatteli minua Kangasalan ja Jerusalemin runoista.
Perjantaina 8.11.2024 Perjantaistudiossa istuivat minun lisäkseni Virpi Hämeen-Anttila ja Ville Hänninen. Aiheina mm. Trumpia fanittavat nuoret miehet, Finlandia-palkinnot, ranskalainen talvisota, tappajasudet ja koventunut kriminaalipolitiikka. Täällä kuunneltavissa.
22.11.2024 teemoina olivat woke, terapiakulttuuri, traumat, homot, juutalaiset, islam, ilmastonmuutos ja – Coca Cola & joulupukki. Pia-Maria Lehtola toimitti ja minun lisäkseni studioon olivat saapuneet Jari Sedergren ja Jussi Turhala. Täällä kuultavissa.
Vuoden aikana kirjoitin muutaman kerran Verkkouutisiin: Hamasin hyödylliset idiootit, Punavihreät vetoavat tieteeseen, mutta levittävät harhaisia sukupuoliteorioita, Lännen vasemmisto on ryhtynyt terroristien hyödyllisiksi idiooteiksi ja Punavihreä kupla puhkeaa.
Näistä viimeinen, Punavihreä kupla puhkeaa, sai valtavasti lukijoita. Palautetta tulvi eri kanavia pitkin hämmästyttävä määrä. Keskustelin aiheesta lisää Sanna Ukkolan kanssa 19.12.20204 sekä myös EVA:n podcastissa Sami Metelisen ja Mikko Laakson kanssa.
Omassa podcastissani kävivät vieraina Teemu Laajasalo, Bijan Rezai Jahromi, Pekka Väisänen, Jukka Palo, Galit Hasan-Rokem, Tommi Kangasmaa, Arno Kotro, Juho Romakkaniemi, Ari Wahlsten, Anja Snellman ja Jyrki Vainio.
Jouluna Uutissuomalaisessa ilmestyi Suonna Konosen tekemä haastattattelu: ”Jarkko Tontti on kirjallisuuspiirien toisinajattelija ja sananvapauden puolustaja – näki israelilaisten sokin paikan päällä, kun terrorihyökkäys tapahtui”. Luettavissa useassa eri sanomalehdessä, esimerkiksi Karjalaisessa, Keskisuomalaisessa, Savon Sanomissa, Hämeen Sanomissa ja Etelä-Suomen Sanomissa.
Vuoden lopussa runojani ilmestyi espanjaksi La Otra Revista -lehdessä, kääntäjänä Luisa Gutiérrez Ruiz.
No comment yet, add your voice below!