…on varmasti hauskimpia lukuja Suomen laiksi kutsutussa teoksessa. Minäkin olen muistaakseni joskus julistanut ihmisen kuolleeksi. Siinä totisesti tunsi käyttävänsä valtaa. Vähän hirvitti. Mitä jos se elääkin, vaikkei miehestä ole mitään kuulunut vuosikausiin? Jos kuolleeksi julistettu palaa ja raivostuu päätöksen tehneelle? Vaimo sai syyn hankkiutua uuteen syliin ja omaisuuskin meni muille.
Kirjallisuudessa kuolleeksi julistaminen tapahtuu paljon nopeammin kuin ihmisille. Usein jo joulukuun 25. päivänä samana vuonna kun kirja on ilmestynyt. Joulumyynti hallitsee kirjabisnestä ja sillä siisti. Alkaa uusi vuosi ja uudet kirjat jyräävät vanhat alleen. Jonkun mielestä iso kasa romaaneja kuolee sinä päivänä kun kerrotaan Finlandia-palkinnon ehdokkaat. Jos kirja ei ole mukana, sitä ei enää oikeastaan ole olemassa ja kirjamyynnin näkökulmasta se on julistettu kuolleeksi.
Toisinaan kuolleeksi julistettu palaa myös kirjamaailmassa. Kun kirjailijan teos menestyy hyvin, hänen varhaisemmat kirjansa nousevat kuopistaan kummittelemaan ja niistä otetaan uusia painoksia. Sähkökirjan myötä uumoillaan maailman muuttuvan tämänkin osalta. Painoksen käsite katoaa ja muodostuu pitkiä häntiä. Sähkökirjat eivät vie varastotilaa ja niitä voidaan vaivatta myydä vuosikymmenet ilmestymisen jälkeen. Ainakin Ruotsista kantautuvien huhujen mukaan näin on myös käynyt. Kuolleet kirjat ovat nousseet uuteen elämään lukijoiden toimesta.
Kolmas jo käytössä oleva elvyttämiskeino on pokkari. Tähän liittyvä kaupallinen tiedote: Neljä vuotta sitten ilmestynyt romaani Luokkakokous on ollut jo pitkään loppuunmyyty. Nyt siitä ilmestyi pokkaripainos. Halvalla lähtee.
2 Comments
Olen jo pitkään ihmetellyt, missä viipyy todellinen suomalainen rohkea päänavaus sähkökirjatouhussa!
Tilasin juuri itselleni amerikan serkun kautta Kindlen uusimman. Kunhan saan sen käsiini, täytyy vaan harmittavasti tyytyä englannikieliseen kirjallisuuteen. Tosin kovin äkkiä ei lukeminen lopu, uuden kirjallisuuden lisäksi on tarjolla kasapäin ilmaiseksi tekijän oikeus eläkkeelle siirtyneitä fiktion ja filosofian klassikoita.
Zombiet todellakin nousevat haudoistaan ja suomalainen kustantamo on kuin Michael Jacksonin deitti Thriller videossa! Eikä voi enää edes käpertyä Michaelin käsivarsien suojaan…
Sähkökirja ei ole lähtenyt nousukiitoon Suomessa eikä monessa muussakaan maassa, vaikka kustantajat ovat olleet jo vuosia valmiina ja tarjontaa on. Kukaan ei tiedä miksi. Voi johtua ihan tuosta kirjamyynnin lahjavetoisuudestakin. Sähkökirjaa on työläs paketoida kuusen alle.