Skip to content
Picture of Jarkko Tontti

Jarkko Tontti

Martin Schulzista ja tekijänoikeuksista

Yllätysuutinen Saksasta kertoo, että SPD:n puheenjohtaja Martin Schulz luopuu sekä puolueensa puheenjohtajuudesta että ministerin paikasta tulevassa hallituksesta.

Tapasin Schulzin muutama vuosi sitten, kun hän oli vielä Euroopan parlamentin puhemies. PEN Internationalin delegaatio keskusteli Schulzin kanssa Euroopan pakolaistilanteesta, ilmaisunvapauskysymyksistä ja myös tekijänoikeuksista. PEN oli juuri saanut valmiiksi oman tekijänoikeuslinjauksensa, johon Schulz kabinetteineen kiinnostuneena perehtyi. Martin Schulz osoittautui kirjallisuuden tuntijaksi. Ennen poliitikon uraansa hän toimi kirjakauppiaana.

Juuri nyt kirjallisuuden ystävä Schulzia kaivattaisiin Euroopan parlamentissa. Miksikö? Siksi, että EU:n tekijänoikeusuudistus on loppusuoralla ja ratkaisevat hetket ovat tulossa. Peli on kovaa.

Kirjailijat ovat olleet huolissaan ehdotetusta artikla 12:sta, joka voi uhata lainauskorvauksia. Mutta kokonaisuuden merkittävimmät kohdat ovat muualla. Yksi tärkeimmistä koskee niin sanottua value gapia, johon komission ehdotus pyrkii puuttumaan. Value gap tarkoittaa sitä, että tällä hetkellä iso osa luovien alojen teosten arvosta siirtyy alustapalveluille sen sijaan, että se tulisi teosten tekijöille ja luovien alojen yrityksille.  Facebookin ja Googlen omistaman Youtuben kaltaiset palvelut hyödyntävät toisten tekemää sisältöä ja saavat niiden avulla mainostuloja. Nämä nettifirmat eivät maksa sisältöjen tekijöille mitään tai maksavat erittäin vähän. Ne toimivat siis toisin kuin sellaiset palvelut, jotka maksavat asianmukaisesti tekijänoikeuskorvauksia, kuten HBO, Spotify tai Netflix.

Nettijätit, jotka ovat myös veroparatiisifirmoja, lobbaavat ankarasti komission ehdotusta vastaan. Ne saavat tukea tekijänoikeuksien ideologisilta vastustajilta eli piraateilta. Saksalainen piraattimeppi Julia Reda tukee Googlen ja Facebookin tavoitteita, mutta muotoilee agendansa toki toisin, hänelle kyseessä on ”netin avoimuuden” ja ”sananvapauden” puolustaminen. Yksittäisellä piraatilla ei olisi juuri vaikutusvaltaa, mutta Reda on Vihreiden ryhmän varapuheenjohtaja ja valtaosa vihreistä on myös nettifirmojen puolella. Tämä ei koske vain europarlamentin vihreitä vaan kaikkien maiden vihreiden puolueiden poliitikkoja. Suomen Vihreiden kansanedustaja Jyrki Kasvi kertoi juuri eilen Twitterissä tapaamisestaan Googlen lobbareiden kanssa.

Ainakin minun somekuplassani kovin moni taiteilija, kirjailija, luovan alan tekijä ja yrittäjä kannattaa vihreitä. Kävi EU:n tekijänoikeusuudistuksessa lopulta miten tahansa, ehkä se ainakin havahduttaa luovan luokan ja kulttuurin ystävät arvioimaan suhdettaan Vihreisiin.

Jaa tämä

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kirjat

Löydät kirjoittamani romaanit, runoteokset, esseekokoelmat ja fantasiakirjat täältä

Seuraa minua