Anu Kantola kirjoittaa tänään Helsingin Sanomissa niin sanotuista vapaista taiteista tai taidoista. Hän nostaa esiin Applen perustajan Steve Jobsin esimerkiksi yleissivistäviä, laaja-alaisia humanistisia ja yhteiskunnallisia aineita opiskelleesta menestyjästä.
Olen Kantolan kirjoituksen kanssa paljolti samaa mieltä. Olen itsekin esimerkki useita aineita useassa eri tiedekunnassa ja yliopistossa ympäri Eurooppaa opiskelleesta ihmisestä.
Ehkä juuri siksi mieleeni nousee seikka, joka Kantolan kirjoituksessa jäi mainitsematta.
Nimittäin. Artes liberales käännetään vakiintuneesti väärin. Tarkasti ottaen se tarkoittaa ”vapaille sopivia taiteita”. Kirjaimellisesti ”vapaat taiteet” kääntyy latinaksi artes liberae. Tästä yleisestä virheestä muistuttaa meitä esimerkiksi latinisti Antti T. Oikarinen suomentamassaan Senecan teoksessa Kirjeet Luciliukselle (Basam Books 2011).
Ja sitä ne todellakin olivat. Vapaita taiteita ja taitoja opiskelivat Rooman imperiumin eliitin jäsenet, ne muutama kymmenen tuhatta äärimmäisen etuoikeutettua miestä, jotka käytännössä hallitsivat antiikin Roomaa ja omistivat sen.
Kiusaus on liian suuri. Sallittakoon analogia. Steve Jobs kuului globaaliin suurrikkaiden eliittiin, siihen joukkoon äärimmäisen etuoikeuttaja ihmisiä, joilla on ollut valtavasti vaikutusvaltaa koko ihmiskunnan oloihin viimeisten vuosikymmenten aikana.
Antiikin Rooman eliitin vauraus perustui orjatalouteen. Steve Jobsin vauraus perustui varmasti osittain hänen lahjakkuuteensa ja ahkeruuteensa. Mutta se perustui myös siihen, että Applen tuotteita valmistavat esimerkiksi Kiinassa surkeissa oloissa työskentelevät ihmiset, kuten BBC äskettäin uutisoi. Googlen, Amazonin ja muiden teknologiayritysten lailla Apple on myös ollut poikkeuksellisen luova ja innovatiivinen verojen välttelyssä veroparatiisien avulla. Vuonna 2013 yhtiö maksoi 3,7 prosenttia veroja Yhdysvaltojen ulkopuolelta saamistaan tuloista.
No comment yet, add your voice below!