Skip to content
Picture of Jarkko Tontti

Jarkko Tontti

Kauhut joelta

Pitkästä aikaa Blogistanin keskuskomitean toimeenpanevalta neuvostolta tuli ehdoton käskykirje. Kaikissa blogeissa nyt Kauhajoen surmatöistä kirjoitettakoon. Minäkin töihin, tottelevainen kun olen.

Jälkiviisastelu on viisastelun lajeista helpoin, mutta nyt on pakko. Vuoden 2007 lopussa kirjoitin Helsingin Sanomissa kirjailijan vuosikatsauksessa Jokelan koulusurmien tiimoilta näin:

”Suomi on väkilukuun suhteutettuna maapallon huippuviisikossa aseiden lukumäärässä ja Euroopan huippuja väkivaltarikollisuudessa sekä itsemurhien määrässä. Hyvin usein ne tehdään laillisesti omistetulla aseella.

Väkivalta, viha, pelko ja suru ovat totuus Suomesta.

Miksi yksityisen ihmisen pitäisi saada omistaa pistooli? Oletko jo kysynyt kansanedustajaltasi, aikooko hän tehdä lakialoitteen käsiaseiden kieltämiseksi? Jos hän ei vastaa tai kiemurtelee, äänestä seuraavan kerran jotain toista, sellaista, joka edes lupaa tehdä asialle jotain.

Turhaa haaveilua. Jokela unohtuu pian ja kiilaskatseiset asefetisistit voivat huokaista helpotuksesta. Syyhän oli internetin, rockin ja Nietzschen, eikö niin.”

Ja kas, Jokela unohtui, kuten moni toivoi. Julkisuudessa esitetyt ehdotukset käsiaseiden kieltämisestä painettiin unohduksiin.

Iso-Britanniassa säädettiin ehdoton käsiasekielto siellä tapahtuneiden Jokelan ja Kauhajoen tyylisten joukkosurmien jälkeen. Edes urheilutarkoituksiin ei saa pistoolia siviili enää laillisesti haltuunsa. Jos vastaava olisi toteutettu Suomessa Jokelan tapahtumien jälkeen, Kauhajoen surmat olisivat jääneet tapahtumatta.

Nytkin puhutaan vain lievennetystä versiosta, eli aseita säilytettäisiin ampumaradoilla.

Jaa tämä

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

5 Comments

 1. Kerro kun tunnet kuvioita, mitä yksityinen ihminen voi edes tehdä että jotakin muutosta saataisiin aikaan. Päättävissä elimissä ainakaan ei tunnu olevan riittävästi kykyä tai tahtoa puolustaa muutosvoimaa.

 2. Avatar photo

  Ei muuta kun senaattoreille s-postia ja mieluiten puhelinsoittoja. Käsiasekielto, nyt!

 3. Hei, Täysin samanmielinen olen, Ei käsiaseita kukaan tarvitse, ei nykyään edes tapeta sikoja kotona tilalla. Ei muuten niitä muitakaan aseita tarvita. Hyvän neuvon annoit, siis kirjoittaa kansaedustajalle. Pitää ryhtyä heti toimeen ja laittaa blogisi osoite mukaan.

  Terveisin¨

  AM

 4. Kuunnelkaa Tuomas Enbusken ”Voiko väkivaltaa ehkäistä” -ohjelma YLE Radio 1. Psykiatri Hannu Lauermalla on tietoa.

 5. Ja katsokaa 25.9 A-talk ja kuunnelkaa Tikkurilan lukion rehtorin viimeinen puheenvuoro. Aika pian ohjelma-aika sitten loppuikin.


Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kirjat

Löydät kirjoittamani romaanit, runoteokset, esseekokoelmat ja fantasiakirjat täältä

Seuraa minua

Viimeisimmät