Skip to content
Jarkko Tontti

Jarkko Tontti

Supersankareista, filosofiasta ja tekijänoikeuksista

Marvelin supersankarien nousu elokuvien myötä laajempaan tietoisuuteen on ollut minulle huima matka takaisin lapsuuteen. 1980-luvulla pikkupoikana luin ahkerasti esimerkiksi Hämähäkkimiestä ja Ryhmä-X -lehtiä. Silloin se oli paljolti nörtahtavien poikien juttu. Viime vuosina olen palannut Marvel-fanituksen pariin. Se on ehkä jotain sukua sille ilmiölle, että jotkut lukevat yhä uudestaan aikuisenakin lapsuutensa L. M. Alcottin Pikku naisia–kirjat ja L. M. Montgomeryn Anna- ja Runotyttö -sarjat. Nostalgiaa, sitä juuri.

2000-luvun elokuvien myötä muutkin kuin tosifanit ovat oppineet tuntemaan Thorin, Kostajat eli Avengersit, Wolverinen ja koko Marvelin supersankarien ja -konnien hämmästyttävän universumin. Outoa kyllä, samaan aikaan sarjakuvien suosio on romahtanut. Sarjakuvien myyntiluvut ovat Yhdysvalloissa laskeneet rajusti 1990-luvun alun huippulukemista. Suomessa ilmestyi parhaimmillaan neljä eri Marvel-lehteä, nyt enää yksi, Hämähäkkimies.

Tutkijatkin ovat kiinnostuneet supersankareista. Professori Mark White esimerkiksi on kirjoittanut moraalifilosofiasta ja supersankareista teoksessa The Avengers and Philosophy. Whiten katsannossa Rautamies (Iron Man) edustaa utilitarismia, Kapteeni Amerikka kantilaista velvollisuusetiikkaa ja Thor aristoteelista hyve-etiikkaa. Ei pöllömpi hahmotus.

Filosofian lisäksi toinenkin henkilökohtainen kiinnostuksen kohteeni kietoutuu Marvel-maailmaan, nimittäin tekijänoikeudet. 2000-luvun elokuvissa tosifaneja on ärsyttänyt se, että niistä on puuttunut yksi Marvel-universumin keskeinen ominaisuus. Sarjakuvissa supersankarit ja -konnat kohtaavat vähän väliä toisensa. Ryhmä-X ja Kostajat esimerkiksi toimivat välillä yhdessä ja välillä kamppailevat keskenään. Elokuvissa tämä ei ole ollut mahdollista tekijänoikeussyistä. Marvel myi aikanaan sankariensa elokuvaoikeuksia eri puolille. Ryhmä-X ja Wolverine -elokuvat esimerkiksi on tehnyt 20th Century Fox ja Hämähäkkimies-elokuvat Sony. Disneyn ostama Marvel alkoi lopulta tehdä itse elokuvia jäljellejääneistä sankareistaan kuten Thorista ja muista Avengers-ryhmän jäsenistä.

Joulukuussa 2017 Disney osti 20th Century Foxin huumaavaan 52 miljardin dollarin hintaan. Marvel-faneille tämä oli suuruutinen. Nyt suuri osa elokuvaoikeuksista on taas yhdessä paikassa, ja Marvel-maailman myriadit kohtaamiset eri hahmojen välillä mahdollisia myös elokuvissa. Toukokuussa 2018 ilmestyvään Kostajat-elokuvaan Avengers: Infinity War tämä ei kuitenkaan ehdi vaikuttaa. Elokuva perustuu 1990-luvun sarjakuvaan Ikuisuuden rautahanska, joka ilmestyi Suomessa Marvel-lehden numeroissa 5/1993 ja 7/1993. Ne lukeneet jäävät elokuvasta kaipaamaan monia keskeisiä hahmoja.

Jaa tämä

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kirjat

Löydät kirjoittamani romaanit, runoteokset, esseekokoelmat ja fantasiakirjat täältä

Seuraa minua