Skip to content
Picture of Jarkko Tontti

Jarkko Tontti

Bled – Padova – Firenze

Viime viikolla matkustin Bledin pikkukaupunkiin Sloveniaan, jossa pidetään vuosittain PEN-tapaaminen. Edellisen kerran olin täällä näköjään vuonna 2011. Tänä vuonna juhlistettiin Bledin kirjailijakokousten viisikymmenvuotispäivää. Yksi puhujista oli vuoden 2003 Nobelin rauhanpalkinnon saaja Shirin Ebadi. Iranilainen juristi Ebadi on ensimmäinen palkinnon saanut musliminainen. Kuohuntaa kokouksessa aiheutti bulgarialaisen kirjailijan Zdravka Evtimovan kertomus tuoreista paljastuksista filosofi Julia Kristevan menneisyydestä. On esitetty, että Ranskassa pitkään vaikuttanut filosofi toimi aikanaan Bulgarian salaisen poliisin palveluksessa.

Shirin Ebadi

Bledin kokouksen jälkeen PEN Internationalin hallitus eli Board pakkautui vuokra-autoon, ja suuntasimme kohti Firenzeä, jossa pitäisimme hallituksen kokouksen. Executive Director Carles Torner istui ratissa ja matkanteko sujui leppeästi. Puolivälissä päätimme pitää taukoa Padovassa ja käydä samalla katsomassa Giotton freskoja Scrovegnin kappelissa. Pysähdyttävän upeita ne olivatkin.

Cappella degli Scrovegni

Myös vuokraamamme auto pysähtyi lopullisesti. Erinäisen säätämisen ja käsienheiluttelun jälkeen päädyimme onnekkaasti viimeiseen Firenzeen vievään junaan.

Hämmennystä Padovassa

Myöhään pimeällä saapuessamme en ihan käsittänyt kokouspaikkamme luonnetta. Sitä ällistyttävämpää olikin herätä aamulla renessanssihuvila Villa La Pietrassa ja kurkistaa ikkunasta satumaisiin puutarhoihin. 1400-luvulla rakennettu Villa La Pietra on nykyään New York Universityn omistuksessa. Yliopisto tarjosi ystävällisesti meille kokoustilat ja majoituksen. Vastineeksi PEN järjesti yleisötilaisuuden opiskelijoille ja paikallisille.

Puutarhoissa patsaiden lomassa vaeltelu ehkä hivenen helpotti raskasta usean päivän kokousurakkaa. Ison kansainvälisen järjestön hallinnon ja toiminnan ohjaaminen on uuvuttavaa ja hetkittäin PENin olemassaolon tarkoitus uhkaa hautautua byrokratiaan. Mutta onneksi muutama hallituksen jäsen muistutti jo läsnäolollaan siitä, miksi me teemme sitä, mitä me teemme. Turkkilainen kirjailija ja lakimies Burhan Sömnez on käytännössä koko ajan hengenvaarassa. Hän on ollut pitkiä aikoja vankilassa, ja häntä on myös kidutettu. Burhania suojaa PENin lisäksi onneksi myös se, että hän on Turkissa kuuluisa menestyskirjailija. Toinen hallituksen jäsen myanmarilainen Ma Thida on myös viettänyt pitkiä aikoja vankilassa.

Villa La Pietra

Firenzestä matka jatkuu pian Budapestiin, Unkariin. PEN Internationalin edustajina tapaamme paikallisia kirjailijoita ja journalisteja ja keskustelemme maan demokratian tilanteesta. Stay tuned.

Jaa tämä

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kirjat

Löydät kirjoittamani romaanit, runoteokset, esseekokoelmat ja fantasiakirjat täältä

Seuraa minua