Skip to content
Jarkko Tontti

Jarkko Tontti

Edunvalvontaa

Edustan Suomen Kirjailijaliittoa tekijänoikeusjärjestö Sanaston hallituksessa. Ajankohtainen, kaikkia kirjantekijöitä koskeva asia on käynnistymässä oleva lainauskorvausjärjestelmä. Pian tekijän tilille ropsahtaa korvaus, kun kirja kirjastosta lainataan. Lainauskorvausta ei pidä sekoittaa kirjastoapurahajärjestelmään, joka ei perustu lainaamiseen, vaan on tavallinen apuraha muitten joukossa.

Viime viikolla kokoustimme Lissabonissa. Koolla oli väkeä ympäri maailman. Kiitos EU-direktiivin, lainauskorvausjärjestelmää käynnistetään parhaillaan eri puolilla Eurooppaa. Kansainvälinen termi on PLR, Public Lending Right. Käytännöt vaihtelevat, mutta tavoite on kaikkialla sama. Tekijöille korvaus siitä, että teoksia saa ilmaiseksi kirjastosta. Huonoin tilanne on Portugalissa ja Kreikassa. Hallitukset venkoilevat rahapulassa, eikä heillä ei ole ole aikomustakaan panna direktiiviä toimeen.

Jos olet tieto- tai kaunokirjantekijä tai suomentaja, kohta voit rekisteröityä lainauskorvauksen saajaksi. Ja kannattaa tehdä Sanastosopimus.

Jaa tämä

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kirjat

Löydät kirjoittamani romaanit, runoteokset, esseekokoelmat ja fantasiakirjat täältä

Seuraa minua