Skip to content
Jarkko Tontti

Jarkko Tontti

Jatkokertomusten paluu

YLE Radio 1 lähettää parhaillaan uusintana JP Pulkkisen parin vuoden takaista ohjelmaa Television tiiliskivet. Suosittelen. Sattumalta kävi myös niin, että minulla on kesken yksi esitellyistä TV-sarjoista, nimittäin Langalla (The Wire) . En katsonut sitä kun se joskus tuli televisiosta, mutta DVD-boksi tarttui mukaani antikvariaatista joululomalla.

Pulkkisen linkitys Charles Dickensin kirjojen ja The Wiren välillä on oivaltava. Dickensin kirjat kuuluvat siihen isoon joukkoon kirjallisuutta, jossa mennään henkilöt edellä. Juonellakin on merkitystä, mutta kiinnostavat henkilöhahmot ovat se varsinainen koukku. Sama pätee The Wire -sarjaan ja koko 2000-luvulla kukoistukseensa nousseeseen genreen, useiden tuotantokausien laatudraamoihin kuten Sopranos, Battlestar Galactica ja Mad Men. Minulle on käynyt samalla tavalla näiden kaikkien kanssa. Aluksi epäluulo ja vastustelu, joka kestää muutaman jakson. Sitten kiinnostus herää ja kasvaa intohimon mittoihin. Parhaiden kirjojen kanssa minulle käy samoin.

Harva muistaa, että monet maailmankirjallisuuden 1800-luvun klassikoista ilmestyivät alunperin jatkosarjoina lehdissä, esimerkiksi edellä mainitun Dickensin kirjat ja vaikkapa Dostojevskin Rikos ja rangaistus. Nykyään tätä ei jostain syystä harrasteta. Kannattaisi ehkä kokeilla. Kirjailijan teos julkaistaisiin ensin lehdessä (tai nettilehdessä) luku kerrallaan ja vasta jälkeenpäin kirjana.

Jaa tämä

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kirjat

Löydät kirjoittamani romaanit, runoteokset, esseekokoelmat ja fantasiakirjat täältä

Seuraa minua