Skip to content
Picture of Jarkko Tontti

Jarkko Tontti

Berliini, paluu

Kuten ihmisillä, kaupungeilla on hajunsa. Palasin eilen lähes tasan kymmenen vuoden jälkeen  Berliiniin, missä asuin vuonna 2001. Silloin vaihto-opiskelin Humboldt Universitätissä ja runnoin väitöskirjani loppuun. Nyt tulin kirjailijana, esiintymään, lukemaan runoa ja proosaa.

Ein finnischer Abend. Literarisches Colloquium Berlin.

Vaikka kaupunki on muuttunut kymmenessä vuodessa, haju on entinen. Sitä on vaikea vangita sanoilla. Berliinin tuoksu on erilainen kuin Etelä-Euroopan suurkaupunkien, joiden haju on tietyllä lailla makea. Ja tietysti Berliini tuoksuu erilaiselta kuin pohjoisen kuulaan kirkkaat kaupungit kuten Helsinki tai Tukholma, jotka ovat lähes hajuttomia.

Vuonna 2001 asuin Neuköllnissä, joka oli silloin huonomaineinen, syrjäytynyt kaupunginosa. Tämä on kääntynyt päälaelleen, nyt Neukölln on trendikäs hipsteripaikka ja asuntojen hinnat tiukassa nousussa. 2000-luvun aikana Berliinistä on muodostunut suomalaisten kirjailijoiden ja taiteilijoiden jokapäivää, oikeastaan koko ajan täällä majailee tuttuja, nytkin.

Kirjallisia hipstereitä Kreuzbergissä.

Kaikista maailman kaupungeista olen viihtynyt parhaiten Berliinissä. Kaupunki on kuin täyteen mittaansa kasvanut Helsinki, parannettu 2.0 -versio, missä kaikkea on enemmän.

Lukusessio Wannseessa – Literarisches Colloquium Berlin.

Jaa tämä

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

1 Comment

  1. Kiva kuulla, että viihdyt Berliinissä.


Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kirjat

Löydät kirjoittamani romaanit, runoteokset, esseekokoelmat ja fantasiakirjat täältä

Seuraa minua

Viimeisimmät