Skip to content
Jarkko Tontti

Jarkko Tontti

He eivät tiedä mitä tekevät

Tämä on jo melkein liian hauskaa. Tai olisi, jos kyseessä ei olisi vakava asia.

Kansanedustaja Ville Niinistö twiittasi äsken Finlandia-palkinnon voittajasta, Jussi Valtosen romaanista He eivät tiedä mitä tekevät: Vihreiden puheenjohtaja hehkutti: ”Tämä. Aikalaisromaani #jussivaltonen #finlandia” ja kuva vielä mukaan.

Vain muutama viikko aikaisemmin Ville Niinistö äänesti usean muun vihreän kanssa eduskunnassa lakialoitteen puolesta, joka olisi lakkauttanut kaikki Finlandia-palkinnot.

Surullisenkuuluisan ”Järkeä tekijänoikeuslakiin” -kansalaisaloitteen viimeisessä vaiheessa eduskunnan suuressa salissa olivat vastakkain sivistysvaliokunnan mietintö, jossa ehdotettiin piraattiaktivistien masinoiman kansalaisaloitteen hylkäämistä sekä kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäen vastaehdotus. Lepomäki oli poiminut omaan lakialoitteeseensa muutaman kansalaisaloitteen kohdan. Taiteilijoiden, luovien alojen duunareiden ja yrittäjien kannalta mukana olivat kaikkein pahimmat kohdat eli opetuskäytön tekijänoikeuskorvauksien de facto lakkauttaminen ja nykyään laittomien tv-verkkotallennuttamispalveluiden muuttaminen laillisiksi. Seurauksena olisi ollut miljoonien tulonmenetykset taiteilijoille ja kaikille luovien alojen tekijöille, hyötyjinä heidän teoksiaan palveluissaan pyörittävät nettifirmat.

Ennen edustaja Lepomäen lakialoitetta en ollut tajunnut, että toisten omaisuuden sosialisointi on joidenkin kokoomuslaisten mielestä ihan ok. Sillä sitä opetuskäytön muuttaminen tekijänoikeuskorvauksista vapaaksi oikeasti tarkoittaa. Ehdotettakoon seuraavaksi sitä, että Verkkokauppa.comin pitää lahjoittaa ilmaiset tietokoneet ja tabletit jokaiselle koululaiselle ja opiskelijalle kerran vuodessa. Miksei saman tien velvoiteta rakennusliikkeitä rakentamaan koulurakennukset ilmaiseksi ja huonekaluvalmistajia antamaan kouluihin ilmaiset pulpetit.

Opetuskäytön tekijänoikeuskorvauksilla rahoitetaan monen muun asian lisäksi kaikki kirjallisuuden Finlandia-palkinnot.

Ville Niinistö ja 26 muuta kansanedustajaa (esimerkiksi Osmo Soininvaara ja Oras Tynkkynen) äänesti sivistysvaliokunnan mietintöä vastaan ja Lepomäen aloitteen puolesta. Vihreistä mukana oli melkein puolet eduskuntaryhmästä! Vasemmistoliitosta Anna Kontula, perussuomalaisista kaikkein populistisimmat poliitikot kuten Suomen Sisun puheenjohtaja Olli Immonen.

Vain muutamaa päivää aikaisemmin sivistysvaliokunnan tuore jäsen Ville Niinistö oli ollut hyväksymässä juuri sitä nimenomaista sivistysvaliokunnan mietintöä, jota vastaan hän äänesti salissa.

Jokainen voi tehdä omat johtopäätöksensä tällaisen poliitikon uskottavuudesta, riippumatta siitä, mitä mieltä on käsitellystä asiasta.

Vihreissähän piraattiaktivisteja riittää. Eduskuntapaikkaa kärkkyvä vihreä kaupunginvaltuutettu Jukka Relander kuului Järkeä tekijänoikeuslakiin –aloitteen tukijoihin, kuten myös Ville Niinistön taannoinen erityisavustaja Erkki Perälä, Otso Kivekäs ja moni, moni muu.

Huutonauruosastolle saavumme, kun muistamme, että Jukka Relander hyväksyttiin viime maaliskuussa Suomen tietokirjailijat ry:n jäseneksi. Relander ilmoitti silloin, että hän ’toivoo Tietokirjailijoilta erityisesti apurahoja’. Jukalle tiedoksi, että kuten Finlandia-palkinnot, myös Tietokirjailijoiden apurahat rahoitetaan opetuskäytön tekijänoikeuskorvauksilla, jotka Järkeä tekijänoikeuslakiin –aloite ja Elina Lepomäen lakialoite olisivat lakkauttaneet. Opetuskäytön tekijänoikeuskorvauksien lakkauttaminen lakkauttaisi käytännössä kotimaisen tietokirjallisuuden julkaisemisen kokonaan.

Haluan uskoa, että Jussi Valtosen romaanin nimi He eivät tiedä mitä he tekevät selittää suuren osan nykyään yleisestä tekijänoikeusvastaisesta kohkaamisesta. Tekijänoikeusjuridiikka ei ole helppoa, se vaatii perehtymistä sekä teoriassa että käytännössä. Ei vähiten sen takia moni hassahti allekirjoittamaan  piraattipoikien kansalaisaloitteen. Siihen myös kerättiin nimiä suoraan valehtelemalla – valehtelemalla sekä voimassa olevan tekijänoikeuslain että ehdotettujen muutosten sisällöstä.

Mutta poliitikoilta pitää edellyttää enemmän, asioihin perehtymistä ennen kuin niitä kannatetaan tai vastustetaan.

Jaa tämä

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

11 Comments

 1. Erinomainen kirjoitus taas kerran tekijänoikeuksista. Kiitos Jarkko. Samoin linkistä löytyvä teksti Vihreiden pitkästä piraattilinjasta.

 2. Komppaan edellistä. Kiitos Jarkko että puolustat meitä luovan alan pakertajia. Ei me tiedetä tarpeeksi ja sen takia äänestetään miten sattuu! Vihreät ovat meikäläisten pahin vihollinen totta tosiaan

  • Juu, erityisesti esim. Outi Alanko-Kahiluodon kannanotto

   ”Taiteen ja kulttuurin rahoitusta ei voi jättää kaupallisuuden, mesenaattien
   tai kuntien vapaaehtoisuuden varaan. On häpeällistä, että kulttuurin osuus valtion budjetista on alle prosentin. Tarvitsemme uusia keinoja taiteen rahoituksen turvaamiseksi”

   ja myös vihreiden vaaliohjelman kohta

   ”Perustulo antaa mahdollisuuden taiteen- ja tieteentekijöille luoda uusia menestystarinoita maallemme” oikein huokuvat avointa vihaa luovan alan tekijöitä kohtaan!

 3. Logiikka liittyen tuohon Finlandia-palkintoon ja Niinistöön ei ole kestävää. Tuo on sama kuin jos se, että vastustaa RAY:n pelikoneiden laittamista kirjastojen aulaan, on samalla taiteen ja kulttuurin tuen vastustamista. Finlandia-palkinnon rahoitus lienee mahdollista järjestää myös muuta kautta. Eikö suurin osa ko. opinahjoista ole veronmaksajien rahoittamia joka tapauksessa. Kyse on vain rahan siirtämisestä valtion/kunnan kirstusta toiseen kirstuun. Finlandia-palkinto on merkittävä siinä, että se antaa huomiota suomalaiselle kirjallisuudelle, ja edesauttaa vuorollaan yhden kirjailijan kirjoittamistyötä, mutta se on kuitenkin pieni osa kirjailijoiden apurahajen kokonaisuudesta.

  Yleisemmällä tasolla tekijänoikeuslainsäädännön päivittämisessä nettiaikakauteen on isoja ongelmia, ja olet niitä ansiokkaasti ruotinut toisaalla blogissasi. Nähdäkseni nettikaistasta voitaisiin periä esim. promillen vero takaisin kulttuurin tekijöille – joka tapauksessa päivittäisessä netin käytössä tallotaan tekijänoikeuksia tarkan määreen mukaan. Ihan kuin tyhjä c-kasetti aikanaan, pitkälti tekijänoikeusrikkomuksia vartenhan niitäkin myytiin.

 4. Avatar photo

  Ihmettelin taannoin Facebookissa, miksi niin moni vihreä kannatti Järkeä tekijänoikeuslakiin -piraattialoitetta ja tukee yleensäkin piraatti-ideologiaa. Ville Niinistö kommentoi silloin, että kirjailijoiden ja kaikki muidenkin luovien alojen ihmisten pitäisi vain keksiä ”vaihtoehtoisia ansaintamalleja.”

  Just, Ville, selväksi tuli.

  Olen sanonut tämän ennenkin ja sanon nimenomaan entisenä vihreänä: Kenenkään, joka toivoo, että tulevaisuudessakin on olemassa kirjallisuutta, muusiikka ja elokuvia ei kannata äänestää vihreitä.

  http://jarkkotontti.net/blog/eurovaalit-2014

 5. Silmiä avaava kirjoitus. Olen äänestänyt pitkään vihreitä, mutta en enää koskaan tule äänestämään.

  Kiitos rohkeudestasi Jarkko!

  • Huvittavaa, että joku uhoaa tämmöistä yhden mielipidetekstin pohjalta. Maailma ei ole mustavalkoinen. Surullista jos sinä olet.

 6. Vihreät eivät ole piraatteja. Kirjoituksessasi on painavaa asiaa, mutta demonisoit vihreitä tässä tekijänoikeusasiassa aivan kohtuuttomasti. Näkemykset tekijänoikeudesta vaihtelevat puolueen sisällä.

  Muuten, Relander on julkisesti lmoittanut katuvansa, että tuli allekirjoittaneeksi Järkeä tekijänoikeuslakiin -aloitteen tutustumatta tarkemmin sen sisältöön.

 7. Erinomaisen valaisevasti kirjoitettu. Sen lisäksi, että kansanedutajat/ministerit saavat sievoista palkkaa housuntakamuksensa kuluttamisesta, saavat he eduskunnasta poisjäännin jälkeen sopeutumiseläkettä, joten hyvin ovat ”taiteilijanuransa”sosiaaliturvan hoitaneet.

  On toki ymmärrettävää, että sopeutuminen vie aikaa, etenkin jos on pidempääkin tottunut puhumaan yhtä ja tekemään toista. Siviiliarjessa sellainen ei onnistuisikaan, sillä tantat käyvät kotona tekemässä tupakaappi ja siisteystarkastuksen ennen kuin keskustelevat sosiaaliturvasta…

 8. Avatar photo

  Kiitos kommenteista. Julkaisen linkkejä toisille sivustoille vain poikkeustapauksissa.


Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kirjat

Löydät kirjoittamani romaanit, runoteokset, esseekokoelmat ja fantasiakirjat täältä

Seuraa minua