Skip to content
Jarkko Tontti

Jarkko Tontti

Jarkon vuosi 2022

Menipäs tämä nopeasti, ihan äsken asuin vielä Cambridgessa, nyt tätä kirjoittaessani Lissabonissa. Vuosi oli minulle siitä poikkeuksellinen, että ilmestyi kaksi kirjaa. Vuoden alussa Cambridgessa viimeistelin fantasiaromaania Vedeera ja polttavan auringon maa. Se ilmestyi maaliskuussa ja sitä varten lähdin käymään Suomessa. Pidimme pienet julkkarijuhlat, joissa Greta Martikainen haastatteli minua Vedeeroista.

Jatkoin kolumnistina Verkkouutisissa. Kirjoitin orwellilaisesta newspeakista, 24.2.2022 tapahtuneesta Zeitgeistin muutoksesta, vihapuheesta, luomusta, ilmastohysteriasta ja Suomen Keskustasta.

Oman podcastin tekemisessä oli pulmansa, kun ison osan vuodesta asuin ulkomailla. Onnistuin kuitenkin tekemään kaksitoista jaksoa. Palkitsevia keskusteluja hienojen ihmisten kanssa.

Kesäksi palasimme Suomeen. Helsingissäkin oli mukavaa, mutta parasta tietysti Kangasalla. Lapsuuden kesäpaikkani on pysyvin maamerkki elämässäni.

Kangasala

Juhannuksena oli mukava lukea Helsingin Sanomista peräti myönteinen ja perusteellinen arvio Veedera-fantasiaromaaneista.

Kangasalla viimeistelin syksyllä ilmestyneen esseekokoelman Tarkoituksista ja keinoista. Kirjan tiimoilta olin muun muassa MTV3:n Uutisaamussa ja Ruben Stillerin vieraana radiossa. Ivan Puopolon ohjelmassa keskustelimme kirjasta toimittaja Samuli Suonpään kanssa.

Syksyllä kävimme vielä kerran Cambridgessa, mutta sitten suuntana olikin etelä. Puolisoni työn takia muutimme Portugaliin, mikä onkin ollut melkoinen elämänmuutos. Lämmintä on ollut, ja sateista.

Suomessa käväisin vielä marraskuussa. Entinen kouluni Tampereen klassillinen lyseo vietti 120-vuotisjuhliaan, ja sinne oli ehdottomasti päästävä mukaan. Esikoisromaanini Luokkakokous (2007) nivoutuu samaisen koulun kasvattien ympärille, tosin kuvitteellisten. Kirjailijoita Clasu on kasvattanut jo pitkään: Yrjö Jylhä, Lauri Viita, Hannu Salama, Jouko Turkka ja Jussi Kylätasku esimerkiksi.

Runoilija Yrjö Jylhä Klassillisen lukion seinällä.

Minulle tärkein tamperelaiskirjailija Eeva-Liisa Manner asui koulun lähellä, ja näinkin hänet kadulla kerran. Klassillisen peruskoulun äidinkielenopettajani Jorma Kannila oli myös kirjailija ja toimi 1980-luvulla Suomen Kirjailijaliiton puheenjohtajana, samaan aikaan kun hän opetti minua.

Syksyllä aloitin myös Ylen Kulttuuriykkösen vieraana, 30.9. pohdimme muun muassa ikuisuuskysymystä kannattaako taiteilijan lähteä arvostelemaan kriitikkoa. 18.11. tuumimme ajankohtaisuuksia, kuten Qatarin futiskisojen moraalidilemmoja.

Kesällä olin puhumassa sananvapaudesta Puheenaihe-podcastissa.

Olen puoluepoliittisesti sitoutumaton enkä arkeile näyttäytyä eri puolueiden medioissa. Perussuomalaisten kanavalla keskustelin Mari Asunnan ja Jussi K. Niemelän kanssa marraskuussa. Vasemmistoliiton Kansan Uutisissa ilmestyi kesällä haastatattelu.

Jaa tämä

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

1 Comment

  1. Jarkko Tontti, onko Samuli Suonpää ”toimittaja” joku raja. Ref: Hs:n Wille Rydmanin tuhoamiseen satuiltu pitkä täysin valheisiin perustuva artikkeli, mistä käynnissä rikostutkinta. Suonpää on taparikollinen, useita tuomioita, myös vankeustuomioita.
    Ihmettelen että miksi olet missään tekemisissä tämänkaltaisten kanssa, vai oliko toiveissa saada suopeat arvostelut Hs Pravdassa, onnistuitko ?


Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kirjat

Löydät kirjoittamani romaanit, runoteokset, esseekokoelmat ja fantasiakirjat täältä

Seuraa minua