Skip to content
Picture of Jarkko Tontti

Jarkko Tontti

Kalevi Alajoki, 99

Isoäitini veli eli isoenoni Kalevi Alajoki täyttää tänä vuonna täydet sata vuotta. Melkoinen saavutus, semminkin kun Kalevi on erinomaisessa kunnossa, teräväpäisempi kuin moni häntä puoli vuosisataa nuorempi ihminen. Viimeksi tapasin Kalevin äitini 70-vuotisjuhlissa, joissa hän piti hienon puheen.

Kalevia ja minua yhdistää sukulaisuuden lisäksi se, että olemme molemmat vuoden 2006 esikoiskirjailijoita. Kalevi voi hyvinkin olla Suomen ennätys, 92-vuotiaana hän julkaisi romaanin Jumalankuva (Pilot-kustannus, 2006). Teos kuvaa toista maailmansotaa ja elämää sen jälkeen, ihmisen kohtaloita. Pekka Mikkola arvioi teoksen Aamulehdessä 25.11.2007 ja totesi näin: ”Alajoki on taas yksi esimerkki siitä, että kirjallinen luovuus voi aivan hyvin kukoistaa seniori-iässä. Kerronta Jumalankuvassa sisältää ajallisia ja pohdiskelevia siirtymiä tapahtumista ja asioista toiseen.”

Kalevi tunnetaan muutenkin ahkerana kirjoittajana eri forumeilla. Hän on paitsi teräväpäinen myös teräväsanainen kommentaattori. Suomalaisuuden liiton aktiivi on kritisoinut ahkeraan esimerkiksi ruotsin kielen asemaa Suomessa. Tästä ja joistakin muista kysymyksistä lienemme Kalevin kanssa eri linjoilla, mutta monesta toki olemme yhtä mieltä. Kielikysymyksestä huolimatta sodassa luutnantiksi ja myöhemmin kapteeniksi noussut Kalevi arvosti suuresti mitä ruotsinkielisintä sota-ajan esimiestään, Jalkaväkirykmentti 7:n komentajaa Adolf Ehnroothia. Kalevi istui hänen kanssaan usein asevelitilaisuuksissa ja osallistui myös Ehnroothin hautajaisiin vuonna 2004.

Onnittelut Kaleville, kesä jatkuu.

Jaa tämä

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

1 Comment

  1. […] arkistojani ja tein kiinnostavan löydön. Kirjoitin kesällä isoisoenostani Kalevi Alajoesta, joka täytti äskettäin 100 vuotta. Myös Helsingin Sanomat huomioi Kalevin […]


Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kirjat

Löydät kirjoittamani romaanit, runoteokset, esseekokoelmat ja fantasiakirjat täältä

Seuraa minua

Viimeisimmät