Skip to content
Jarkko Tontti

Jarkko Tontti

Marvelistin kesä

Ja sitten jotain ihan muuta. Viimeiset pari vuotta ovat olleet Marvel-fanille hetkittäin raskasta aikaa. Marvel Cinematic Universen kolmoskausi huipentui Endgame-elokuvaan. (Josta olen myös essehtinyt) Sen jälkeen sekä elokuvien että sarjojen laatu on ollut, hmm, vaihteleva. Vuonna 2021 ilmestynyt Spider-Man: No Way Home oli kelpo elokuva, mutta esimerkiksi viime vuonna julkaistu Thor: Love and Thunder pelkkä iso pettymys.

Sarjoista Wandavision (2021) ja Loki (2021) alkoivat lupaavasti, mutta lässähtivät pahasti. Pieni valopilkku oli She-Hulk: Attorney at Law (2022), josta ainakin minä pidin. Ehkä en ole sen suhteen aivan puolueeton. Supersankariasianajajat She-Hulk ja Daredevil olivat taannoin tärkeitä syitä sille, että lähdin opiskelemaan oikeustiedettä.

BBC:n The Inquiry -podcastissa arvailtiin, että alamäen syy voisi yksinkertaisesti olla rahanahneus. Eli se, että sisältöä tuupataan ulos liian kovaa vauhtia. Laatu on kärsinyt.

Itse sanoisin, että kantava teema on puuttunut. Endgameen huipentunut elokuvien jatkumo pysyi koossa, koska koko ajan rakennettiin hiljakseen isoa juonta, Thanoksen suurta suunnitelmaa. Uusista elokuvista ja sarjoista en löydä vastaavaa johtotähteä. Ehkä muutaman kerran jo vilahtaneesta aikamatkaaja ja superkonna Kangista voi tulla Thanoksen kaltainen tarinoita yhteen sitova elementti.

Kesällä 2023 ilmestynyt sarja Secret Invasion ei sekään oikein noussut siivilleen. Toki oli jonkin verran kiinnostavaa katsoa, kuinka päähenkilö Nick Fury päätyy vierailemaan Suomessa. Sarjakuvaversio ilmestyi alunperin vuonna 2008. Siitä keskusteltiin keväällä Sarjismiehet-podcastissa.

Mutta toisaalta. Sarjakuvaahan Marvel alun perin on. Kesäasunnon miesluolassani olen kesän mittaan järjestellyt sarjakuvakokoelmaani yleensä ja Marveleita erityisesti. Rohkenen uskoa, että suomenkielisten Marveleiden kokoelmani ei ole aivan surkea. Muutamia hankintojakin olen tehnyt. Ehkä Secret Invasionin innoittamana Egmont julkaisi tänä vuonna suomeksi uudestaan Marvel-klassikon Krii-Skrull-sota, joka ilmestyi alun perin Yhdysvalloissa jo vuonna 1971. Skrullit vs. Kriit -aihetta sivuttiin myös vuoden 2019 elokuvassa Captain Marvel.

Syksyllä on tulossa katsottavaksi Loki-sarjan toinen kausi. Eniten odotan Daredevilin paluuta, ilmeisesti vuonna 2024 ilmestyvää sarjaa Daredevil: Born Again.

Jaa tämä

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kirjat

Löydät kirjoittamani romaanit, runoteokset, esseekokoelmat ja fantasiakirjat täältä

Seuraa minua