Skip to content
Picture of Jarkko Tontti

Jarkko Tontti

Pariisi

Tämä on myöhästynyt kirjoitus, viivästyksen syynä ärhäkkä flunssa, joka kaatoi minut vuoteeseen.

Olin viime viikolla Pariisissa yhdessä PEN Internationalin presidentin John Ralston Saulin ja Executive Director Carles Tornerin kanssa. Osallistuimme UNESCOn tilaisuuteen Journalism after Charlie, joka täytti UNESCOn rakennuksen ääriään myöten huolestuneista ihmisistä. Sitä ennen vierailimme Charlie Hebdon toimituksen luona. Näky oli melkoinen; tuhannet ihmiset olivat tuoneet kynttilöitä, kukkia ja muistokirjoituksia. Vielä viikko tapahtumien jälkeen paikalta lähetettiin suoraa tv-lähetystä ympäri maailmaa.

Mukanamme oli myös Ranskan PENin Emmanuel Pierrat, sukulaissielu minulle monessa mielessä. Hän on tuottelias kirjailija ja myös sananvapaus- ja tekijänoikeusjuridiikkaan erikoistunut lakimies. Viime viikot Emmanuel on ollut melkoisessa pyörityksessä ja kommentoinut tapahtumia mediassa. Yksi Charlie Hebdon jälkiseurauksista on ollut provokatiivisen ranskalaiskoomikon Dieudonné M’bala M’balan joutuminen syytteeseen terrorismin glorifioimisesta. Pierrat kommentoi tapausta BBC:lle.

Pierrat’lle tapahtumat olivat myös henkilökohtainen isku, hän oli monien Charlien Hebdon toimittajien lakimies ja henkilökohtainen ystävä. Pierrat toimi myös Michel Houellebecqin asianajajana häntä vastaan taannoin nostetuissa vihapuheoikeusjutuissa.

Ennen Pariisia vierailimme Berliinissä, missä tapasimme Saksan PENin ihmisiä. Lopuksi ehdimme vielä Haagiin, Winternachten-kirjallisuusfestivaaleille, missä John Ralston Saul ja Karl Ove Knausgård olivat pääpuhujina. Tätä ei Suomessa näe, iso salillinen ihmisiä oli maksanut korkean sisäänpääsymaksun päästäkseen kuulemaan kirjailijoita.

Jaa tämä

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

1 Comment

  1. No jopa on mielenkiintoinen blogi. Kun aloitin lukea tätä postausta, en voinut lopettaa tähän vaan laskeuduin ajassa taaksepäin niin pitkälle kun ilman toimenpiteitä pääsin.

    Kiva kurkistaa sinne ”ylemmälle tasolle” jossa tuntuu tapahtuvan joka hetki jotain, josta ilman tätä blogia ei olisi mitään tietoa.


Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kirjat

Löydät kirjoittamani romaanit, runoteokset, esseekokoelmat ja fantasiakirjat täältä

Seuraa minua