Skip to content
Picture of Jarkko Tontti

Jarkko Tontti

Sanna Nyqvist

Jarkko Tontti -podcastin vieraaksi saapui kirjallisuudentutkija ja tietokirjailija Sanna Nyqvist. Hän on kirjoittanut kirjallisista väärennöksistä ja plagiaateista ja tuntee erinomaisesti Nobelin kirjallisuuspalkinnon historian.  

Miksi plagiaattikohuja syntyy tieteessä ja taiteessa koko ajan? Ensimmäiset plagiaattisyytökset singottiin jo antiikissa. Takavuosien yleiseurooppalainen bestseller Ossianin laulut esiteltiin skotlantilaisena kansanrunoutena, mutta runoilija James Macpherson olikin kirjoittanut sen itse. Lukijat eivät välittäneet, teoksesta pidettiin silti. Sepittikö Elias Lönnrot Kalevalan samaa menestyskirjallisuuden mallia toistaen?

Jarkko inhoaa Nobelia ja muitakin kirjallisuuspalkintoja. Miksi ihmeessä? Sanna kertoo Nobelin palkinnon taustoja ja historiaa. Muistelemme muun muassa Jean-Claude Arnault -skandaalia. Akatemian jäsenen Alma Frostensonin puoliso oli vuosikymmenten ajan syyllistynyt seksuaaliseen häirintään ja raiskauksiin Ruotsin kulttuuripiireissä. Akatemian jäsenistä monet suojelivat ja puolustelivat häntä loppuun saakka. Koko instituution loppu oli lähellä.

Entä saiko F. E. Sillanpää Nobelinsa vain sen takia, että koko maailma sympatisoi Suomea syksyllä 1939? Juhani Aho oli pitkään varteenotettava ehdokas. Hänen palkintonsa jäi saamatta poliittisista syistä, mutta mitä nämä olivat?

Kuunneltavissa muun muassa Spotifyssa ja YouTubessa, Apple Podcastissa. Ja suoraan täältä:

Jaa tämä

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

1 Comment

  1. Nobel on täysin mätä, Monsantolle annetaan palkinto rauhan edistymisestä geenimuunneltujen ruoka-aineiden ansiosta 2013. Obama, sotarikollinen, sai myös rauhanpalkinnon. Akateemiset tutkinnot näistä aiheistä loistaa poissaolollaan Sanna Nyqvistin kaltaisten tutkijoiden maailmassa. Eli akateemisesti koulutettu elää laatikossaan eikä pysty näkemään syvemmälle kun on sallittua. Ja mikä laitos PEN on? On vaikea varmaan alkaa epäillä että omat näkemykset perustuu myös samoihin opetettuihin ”totuuksiin”. Pyydän anteeksi huonoa suomen kieltä, ja kiitos kiinnostavasta keskustelusta. Ja kylmästä sodasta puheen ollen, luuletteko oikeasti etteikö sitä kahtijakoa oli suunniteltu etukäteen? Katso nykytilannetta. Katso tämän ajankohtaisen keinotekoisen kahtiajaon juuria. (corona, digitaalinen ID, globalismi). Vinkki; tutki Dr. Martin ja asianajaja Fuellmich. Mistäs ne ovat putkahtaneet ”heränneitten” profeetoiksi? Samaan tahoon(se ”taho”joka suunnittele uutta yhteiskunta) viittaa molemmat puolet, ”lampaat” ja ”leijonat” kuten on todella yleistä nykyään jakaa koko maapallon ihmisiä. Ja mikä uskonto piilee kaiken takana? Sama monituhatvuotinen joka nyt haluaa pukea uudet vaatteet yllle. Ja sama resepti, kuninkaat menettää kruununsa kun vallankumous toteutuu, ja pelastajat astuu esiin. Toinen keinotekoinen kahtiajako, Venäjä ja Ukraina. Putin nostettiin presidentiksi 1990-luvulla, kuka sen teki? Ei voi olla totta, WEF:n Klaus Schwabko? Rikkokaa ne laatikoittennne seinät ja tajua että elätte ja olette syntyneet valheitten maailmaan ja kaikki mitä luulette tietävän on varmasti valhetta, ei vaan muunneltua totuutta.


Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kirjat

Löydät kirjoittamani romaanit, runoteokset, esseekokoelmat ja fantasiakirjat täältä

Seuraa minua