Skip to content
Picture of Jarkko Tontti

Jarkko Tontti

Tontit

Kesken Nuoren Voiman Liiton Kytkin-kiertuetta pistäydyin juurilla. Nimittäin Tonttien sukutapaamisessa Lahden kansanopistolla. Monenlaista selvisi, kiitos Kari Tontin sukututkimusten. Kaikki Tontit periytyvät muutamasta veljeksestä, jotka elivät Laatokan rannalla 1600-luvulla. Niillä tantereilla Tontit asuivat vuoteen 1944 saakka, jolloin ilmaantui painavia syitä muuttaa länteen.

Vanhempiakin merkintöjä Tontti-nimisistä on olemassa, mutta niiden yhteydestä Karjalassa asuneisiin ei ole varmuutta. Hassumpi yhteensattuma on, että vanhin Tontti-merkintä löytyy Kangasalta, missä minulla on kesähuvila. Vuonna 1554 Maarit Olavintytär Rockola sai siellä 3 markan sakon herjattuaan Heikki Mikonpoika Tontin puolisoa Birittaa, kertovat arkistot. Ehkäpä Kangasalan Tontit 1600-luvulla komennettiin muuttamaan vallatuille alueille Karjalan kannakselle, kuten tuohon aikaan usein kävi. Tai sitten ei.

Ennen kuin palaan Kangasalle, on syytä osoittaa mieltä.  Keskiviikkona 15.7.2009 ihmisoikeusjärjestö Memorialin työntekijä Natalia Estemirova siepattiin kotinsa edustalta Groznyssa ja murhattiin. Suomen PENin ja muiden kansalaisjärjestöjen mielenosoitus Venäjän suurlähetystön edessä tänään klo 16.00.

Jaa tämä

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

2 Comments

  1. Tuskin niitä Tontteja mihinkään komennettiin, ymmärtääkseni muutto oli vapaaehtoista, Kannakselta sai maata. Suurin osa Stolbovan rauhan jälkeisistä siirtolaisista oli Savosta, mistä tulee myös äitini vanhimmat sukujuuret. Toksovassa kaikki suvut jaettiin ”savakkoihin” ja ”äyrämöisiin”. Konkat oli savakkoja.


Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kirjat

Löydät kirjoittamani romaanit, runoteokset, esseekokoelmat ja fantasiakirjat täältä

Seuraa minua