Skip to content
Picture of Jarkko Tontti

Jarkko Tontti

Ugrikirjailijat Marissa

Palasin äsken uupuneena Venäjältä takaisin Snellmaninkadulle. Muutaman päivän kirjailijakongressi Marin pääkaupungissa Joskar-Olassa ei sinänsä vienyt voimia. Sen sijaan junamatkailu sinne ja takaisin oli haastavaa. Paluumatkalla samassa hytissä minun ja Jouni Tossavaisen kanssa istui ohjusinsinööri Sergei. Mies oli aluksi ihan hauska, mutta juotuaan pari pulloa vodkaa kävi örkkimäiseksi. Aamulla huomasin ajattelevani myönteisemmin kuin koskaan Suomen liittymisestä Natoon.

Suomalais-ugrilaisessa kirjailijakongressissa sinänsä oli kivaa. Sain myös aavistuksen siitä, miltä tuntuu olla britti tai jenkki, kun iso osa osallistujista osasi jonkin verran suomea. Se tuntui kiusalliselta, pitäisi opetella viroa, maria tai unkaria. Konferenssin järjestelyt menivät, tuota noin, kohtuullisesti. Tuomo Heikkinen esimerkiksi oli aluksi tiputettu esiintyjäluettelosta pois ja minäkin sain tulkkauksen venäjäksi paniikkijärjestelyjen turvin. Kiitokset tästä Suomen delegaatiota ohjanneelle professori Kari Sallamaalle. Ja sitten meitä vietiin ympäri Marinmaata: kansantansseja ja -lauluja, tuhtia ruokaa ja vodkaa. Yllättävintä oli se, että mukana oli muitakin kuin ugreja, esim. pariisilainen Sébastien ja Martin Berliinistä.

Lisäys 24.9.2008. Lisää Marista täällä.

Jaa tämä

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

6 Comments

  1. Keitä muita suomalaisia siellä oli? Eikö näkynyt mitään merkkejä jännittyneestä kansallispoliittisesta tilanteesta, miliisipartioita jne. Mikä oli konferenssin teema? Muisteltiinko ensimmäistä konferenssia Marinmaalla, vapauden tuulia jotka 20 vuotta sitten puhalsivat?

  2. Avatar photo

    Suomalaisia oli tällä kertaa vähän, yllä listattuna plus Karin tytär Maretta. Tunnelma oli ihan rauhallinen vaikka ainakin minua jurppi, kun kongressin avasi Marin putinistinen presidentti Markelov, Moskovan mies. Teema oli nuoret kirjailijat joita oli myös paikalla.

  3. Avatar photo

    Uutinen konffasta on (kaiketi) täällä:

    En ymmärrä mitä siinä sanotaan, mutta ehkä joku kieltä osaava voisi auttaa…

  4. Suomalaiset vieraat mainitaan lyhyesti, toimittajaa näkyy kiinnostaneen Jouni Tossavaisen esitelmä suomalaisesta internet-runoudesta. Mainitaan myös Kari Sallamaa etnofuturismeineen.


Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kirjat

Löydät kirjoittamani romaanit, runoteokset, esseekokoelmat ja fantasiakirjat täältä

Seuraa minua

Viimeisimmät