Skip to content
Picture of Jarkko Tontti

Jarkko Tontti

Vesa Haapala

Jarkko Tontti -podcastin vieraaksi saapui Vesa Haapala. Hän on kirjailija ja kotimaisen kirjallisuuden yliopistonlehtori Helsingin yliopistossa.

Pistimme kirjallisuuden ajankohtaisuudet pakettiin: Miksi veronmaksajien pitäisi ylläpitää kirjallisuudentutkimusta? Mikä on kirjallisuuden ja kirjallisuuden tutkimuksen suhde? Ovatko woke-ideologia ja identiteettipolitiikka vallanneet yliopiston? 1990-luvulla kirjallisuuspuhe teoretisoitui ja rummutettiin ”tekijän kuolemaa”. Teokset olivat tärkeitä, ei se, kuka ne on kirjoittanut. Nykyään kirjallisuutta arvioidaan ja mittaillaan taas tekijän identiteetin kautta. Onko sananvapaus uhattuna yliopistolla, kun 1970-luvulta tuoksahtava ilmapiiri on palannut?

Vesa on juuri saanut valmiiksi tammikuussa 2023 ilmestyvän romaanin Alexis. Se kertoo ensimmäisestä suomalaisesta ammattikirjailijasta Aleksis Kivestä eli Alexis Stenvallista. Miten 2000-luvun kirjailija on onnistunut luiskahtamaan 1800-luvulla eläneen ihmisen nahkoihin? Onko Kiven surullinen kohtalo murskakritiikkeineen, mielenterveysongelmineen ja rahavaikeuksineen ainutlaatuinen vai toistuuko se yhä kirjailijoiden elämässä? Onko suomalaisen romaanikirjallisuuden tragedia se, että ensimmäinen on yhä paras?

Kuunneltavissa Spotifyssa, Apple Podcastissa, YouTubessa ja muissa podcast-alustoissa. Ja suoraan tästä:

Jaa tämä

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kirjat

Löydät kirjoittamani romaanit, runoteokset, esseekokoelmat ja fantasiakirjat täältä

Seuraa minua

Viimeisimmät