Skip to content
Picture of Jarkko Tontti

Jarkko Tontti

Helmikuu, Helsinki

Lennähdin Portugalista Suomeen. Onpas täällä kylmää. Ehdin jo tottua paitsi lämpimämpään säähän, myös siihen, että on vihreää ympäri vuoden. Vastaleikatun nurmikon tuoksu, ah.

Mutta toisaalta talot Suomessa ovat lämpimämpiä kuin Portugalissa, missä olen hytissyt aamuisin kylmällä kivilattialla.

Suomessa olen hoidellut kasaantuneita asioita, joita ei pysty etänä järjestämään. Ja tavannut paljon ihmisiä, mikä on ollut erinomaisen mukavaa. Verkkouutisiin kirjoitin väestöromahduksesta, joka on ottanut takavuosien uhkakuvan väestöräjähdyksen paikan ihmiskunnan huolenaiheena.

Kulttuuriykkösen Perjantaistudiossa vierailin 3. helmikuuta Pia-Maria Lehtolan vieraana. Mirva Saukkolan ja Sami Kuuselan kanssa keskusteluaiheinamme olivat translain plussat ja miinukset, Koraanin polttaminen, konmaritus seis ja yltiöpositiivinen museotutkimus. Täällä kuunneltavissa.

Perjantaina 10.2. Pauliina Grymin johdolla Perjantaistudion pohdinnassa olivat Seta, Elokapina ja herätysliikkeet kouluissa, ysärinostalgia, latinan ja kreikan opetuksen alasajo sekä taiteen asema yhteiskunnassa. Mukana Anna Moilanen ja Virpi Hämeen-Anttila. Täällä kuunneltavissa.

Postiluukkuun kolisi mukava yllätys. Marraskuussa 2022 olin mukana alma materini Tampereen Klassillisen lyseon 120-vuotisjuhlissa. Nyt juhlan tiimoilta on ilmestynyt Pasi Takalan ja Mikko Turusen toimittama kirja Piilipuun varjosta yhdyskäytävään. Tampereen Klassillinen lyseo 120 vuotta. Mukana on myös minun kirjoitukseni koulumuistoista.

Ja kas, 12.helmikuuta tuulisen Reuna-Suomen paikallislehti huomioi Jarkko Tontti -podcastin olemassaolon.

Jaa tämä

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

2 Comments

  1. Hei Jarkko
    Kulttuuriykkösessä todistelit että sukupuolia on vain kaksi ja määrittely perustuu sukusoluihin. 🤔
    En ole alan asiantuntija mutta miten pitäisi sihtautua siihen kromosomijakauma ei ole vain xx tai xy vaan on muita mahdollisuuksia. Entä miten pitäisi suhtautua siihen että syntyvällä lapsella on miehen ja naisen sukuelimet tai muita kehityshäiriöitä ja lääkäri päättää että leikataanko tästä vauvasta tyttö vai poika. Eikös sekin ole sukupuolen moninaisuutta – vaikka tapaukset ovat harvinaisia on milestäni absurdi väite, että biologisesti on vain miehiä ja naisia vaan myös biologisesti meitä on moneksi.

    • Avatar photo

      Biologiassa sukupuoli ei perustu kromosomeihin vaan nimenomaan sukusoluihin. Uroksella siittiöitä, pieniä ja paljon, naaralla munasoluja, vähän ja isoja.


Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kirjat

Löydät kirjoittamani romaanit, runoteokset, esseekokoelmat ja fantasiakirjat täältä

Seuraa minua