Skip to content
Picture of Jarkko Tontti

Jarkko Tontti

Hiihtoloma Sintrassa ja muuta ajankohtaista

Lyhyen matkan päässä kodistamme Lissabonissa on Sintran kaupunki, jonne päädyin äskettäin. Kiehtova ja erikoislaatuinen paikka, jolla on myös kirjallista historiaa. Brittirunoilija lordi Byron vieraili siellä vuonna 1809 ja kuvaili Sintraa ”maailman kauneimmaksi kyläksi.” Hän viittaa Sintraan myös runoteoksessaan Childe Harold’s Pilgrimage . Byronia sintralaiset osaavat hyödyntää turistisiin tarkoitusperiin yhä nykyäänkin.

Toinen tunnettu Sintran kävija on tanskalainen Hans Christian Andersen. Nykyään hänet muistetaan lähinnä satukirjailijana, mutta hän julkaisi paljon muutakin, romaaneja, esseitä, näytelmiä, kertomuksia matkoistaan ja tietysti runoja. Vuoden 1866 Portugalin matkallaan Andersen ihaili Sintran komeita maisemia ja hämmästyttäviä ne totta totisesti ovatkin. Vehreiden metsien keskellä kohoaa palatseja ja linnoja, joista on huimat näkymät Atlantille asti. Keskellä kaupunkia on kuninkaallinen palatsi, jonka erikoislaatuiset, 1500-luvulla rakennetut savupiiput ovat kaupungin tunnus. Andersen ei pitänyt niitä erityisen kauniina, vaan sanoi, että ne muistuttavat lähinnä samppanjapulloja.

Ai niin. Helsingin Sanomat kirjoitti äskettäin podcastistani. Nyt pari vuotta jatkuneen sarjan ensimmäinen vieras oli Pekka Sauri. Tammikuussa Suomessa käydessäni olin toisen podcastin, Puheenaiheen vieraana yhdessä Pekan kanssa. Täällä katsottavissa.

Ja kas. Romaani Haava ilmestyi pari vuotta sitten, mutta yhä vain lukijat intoilevat siitä. ”Haava on psykologisesti tavattoman oivaltava romaani.”, kirjoittaa kirjavinkkari Tuija. Tätä lukiessa aamukahvi Lissabonissa maistuu tavallistakin paremmalta.

Jaa tämä

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kirjat

Löydät kirjoittamani romaanit, runoteokset, esseekokoelmat ja fantasiakirjat täältä

Seuraa minua

Viimeisimmät