Jarkko Tontti

Jarkko Tontti

Ihmiskokeita.

Siinä se on, vihdoinkin.  Tai ne. Kuvassa kolme viidestätoista.

Mahdollisen Kirjallisuuden Seuran (MKS) neljätoista jäsentä aloitti vuonna 2012 kollektiiviromaanihankkeen, monessa mielessä ainutlaatuisen projektin kotimaisessa ja kansainvälisessäkin kirjallisuushistoriassa.

Lopputulos on romaani Ihmiskokeita, joka koostuu viidestätoista erillisestä kirjasta: yhdessä kirjoitetusta masterversiosta ja kunkin kirjailijan siitä muokkaamasta henkilökohtaisesta versiosta. Myös ”omat”, henkilökohtaiset versiot ovat 14 tekijän kollektiiviromaaneita, suurin osa niidenkin sisällöstä on useiden eri tekijöiden kirjoittamaa.

Joku voi olla perustellusti sitä mieltä, että kyseessä ei ole yksi romaani vaan 15 erillistä romaania.

Itse olen sitä mieltä, että projektin keskeinen tavoite nimenomaan oli kysyä, mikä ja miten romaani on.

Yhdessä kirjoittaminen ja menetelmällinen kirjoittaminen sulautuivat: teos (tai teokset) syntyi ennalta sovittujen sääntöjen eli menetelmien mukaan. Proseduuri on painettu teoksen loppuun ja on myös luettavissa täällä.

Viimeisessä vaiheessa myös graafista suunnittelua varten laadittiin proseduureja, jotka näkyvät kirjojen ulkoasussa. Aalto-yliopiston lehtorin Arja Karhumaan johdolla seitsemän graafista suunnittelijaa saivat aikaan hämmästyttävän sarjan kirjaesineitä.

Juuri nyt oma tuntumani on se, että suurin riski teoksen tai teosten vastaanoton suhteen liittyy masterversioon. Se on monessa mielessä vähäisin viidestätoista teoksesta. Tai tarkemmin sanottuna, mielekkäin lukutapa on se, että masterversiota vertaa yksittäisten tekijöiden versioihin. Tai lukee rinnakkain useampaa yksittäisen tekijän versiota. Vain yhtä osaa ei kannata lukea.

Torstaina 7.4. klo 18 Kiasmassa Ihmiskokeiden valmistumista juhlistetaan yli kolmen vuoden puristuksen jälkeen.  Tervetuloa.

Kirjoittajat: Markku Eskelinen, Anna Helle, Juri Joensuu, Martti-Tapio Kuuskoski, Tiina Käkelä-Puumala, Laura Lindstedt, Maria Matinmikko, Marjo Niemi, Harry Salmenniemi, Jari Tammi, Jarkko Tontti, Taneli Viljanen, Sinikka Vuola ja Jaakko Yli-Juonikas.

Graafisen suunnittelun toteuttivat Aalto-yliopiston opiskelijat Terhi Adler, Nina Grönlund, Juho Heikkinen, Anne Pasanen, Kaarina Tammisto, Joonas Vähäkallio ja Ida-Maria Wikström.

Jaa tämä

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

3 Comments

 1. Osaatko neuvoa, mistä tuon koko kokonaisuuden voisi ostaa, jos ei pääse julkkareihin?

  • Jarkko TonttiJarkko Tontti

   Ilmestynee myöhemmin joihinkin valittuihin kirjakauppoihin.

   Mutta helpoiten ja edullisimmin suoraan tekijöiltä, esimerkiksi minulta. Hinta 20 euroa kappale, koko sarja yhteensä 300 euroa.

 2. Mielenkiintoinen hanke!
  Yhdessä ja yksin kirjoittaminen, erilaisia tapoja tehdä, täynnä riskejä. On myös riski onnistua!


Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Jarkko Tontti

Hei! Olen Jarkko Tontti, kirjailija, OTT. Olen julkaissut useita romaaneja, esseekokoelmia ja runoteoksia vuodesta 2006 lähtien.

LUE LISÄÄ MINUSTA >

Tutustu kirjoihini

Seuraa minua