Skip to content
Picture of Jarkko Tontti

Jarkko Tontti

Markku Eskelinen

Jarkko Tontti -podcastin vieraana kirjailija ja kirjallisuudentutkija Markku Eskelinen.

Markku kertoi nuoruudestaan ja 1970- ja 1980-lukujen ajanhengestä. Kouluvuosiltaan Eskelinen muistaa kuinka vasemmistonuoret kerääntyivät kirjakauppojen eteen protestoimaan Neuvostoliiton vainoaman Nobel-kirjailijan Aleksandr Solženitsynin teoksien julkaisemista vastaan.

Eskelinen aloitti ensin oikeustieteen opiskelijana, mutta päätyi lopulta kirjallisuustieteeseen. Hän varasti Akateemisesta Kirjakaupasta Jacques Derridan kirjan ja oli tuomassa Suomeen mannereurooppalaista filosofiaa. Jyrki Lehtolan kanssa julkaistussa kohuteoksessa Jälkisanat. Sianhoito-opas nuoret intellektuellit hyökkäsivät rajusti aikakauden suomalaisen kulttuurin isoja nimiä vastaan. Yhä kulttimaineessa oleva teos on jo osa suomalaista kirjallisuushistoriaa. Samoihin aikoihin Eskelinen julkaisi myös ensimmäisen oman romaaninsa Nonstop.

Sittemmin Eskelinen kunnostautui myös kirjallisuudentutkijana ja pelitutkijana. Tietokonepelit ovat nousseet kulttuurin marginaalista sen keskiöön. Muutama vuosi sitten ilmestyi Eskelisen suomenkielisen proosakirjallisuuden historia Raukoilla rajoilla, joka herätti kiivasta keskustelua.

Keskustelumme sivusi myös kirjallisuuden ja kirjallisuuspuheen nykytilaa. Tarvitaanko kirjallisuudessa sensitiivisyyslukijoita, joita kustantamoissa nykyään käytetään? Rajoittavatko ne taiteen vapautta? Aikanaan kirjallisuustieteessä julistettiin tekijän kuolemaa ja keskityttiin teksteihin, nyt tekijänerot ovat tehneet paluun identiteettipolitiikan myötä.

Kuunneltavissa Spotifyssa, Apple Podcastissa, YouTubessa ja muissa podcast-alustoissa. Ja suoraan tästä:

Jaa tämä

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kirjat

Löydät kirjoittamani romaanit, runoteokset, esseekokoelmat ja fantasiakirjat täältä

Seuraa minua

Viimeisimmät