Skip to content
Picture of Jarkko Tontti

Jarkko Tontti

Juhana Vartiainen

Jarkko Tontti -podcastin uuden jakson vieraaksi saapui kansanedustaja Juhana Vartiainen. Parhaillaan Vartiainen on ehdokkaana vuoden 2021 kuntavaaleissa ja samalla ehdolla Helsingin pormestariksi.

Politiikastakin puhuimme, mutta enemmän kirjallisuudesta ja filosofiasta – ja Juhanasta noin yleensä. Mitä tapahtui Vartiaisten kotona, kun sinne vuonna 1968 kiiri tieto Neuvostoliiton panssarien vyörymisestä Tšekkoslovakiaan? Ja miten siihen reagoi kymmenvuotias Juhana?

Paljastui, että ekonomistina tunnettu Vartiainen onkin kaappifilosofi. Laajat ja perusteelliset yliopisto-opinnot 1970- ja 1980-luvuilla sisälsivät runsaasti teoreettista ja käytännöllistä filosofiaa ja myös muita aineita.

Vartiainen tunnetaan Proust-harrastajana. Mutta tuumimme kirjallisuutta laajemminkin. Kadonneen ajan etsijän lisäksi Vartiaisesta kuoriutui Homeroksen, W. G. Sebaldin ja Moby Dickin fanittaja. Runoilijoista Vartiainen nosta esiin Inger Christensenin, Celanin ja Rilken.

Politiikan suhteen tähtäsimme Ranskaan. Mistä löytyisi Suomen Emmanuel Macron? Filosofitaustainen presidentti pyyhkäisi Ranskan politiikan kentän kerralla uusiksi muutama vuosi sitten.

Entä mitä yhteistä on kristittyjen munkkien itse-flagellaatiolla eli itseruoskinnalla ja ilmastonmuutoksella?

Vartinen paljastaa myös, miksi siirtyi sosiaalidemokraateista Kokoomukseen ja mitä Suomessa pitäisi tehdä, että meistä tulisi enemmän Ruotsin kaltainen maa.

Kuunneltavissa muun muassa Spotifyssa, Apple Podcastissa ja YouTubessa. Ja suoraan täältä:

Jaa tämä

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kirjat

Löydät kirjoittamani romaanit, runoteokset, esseekokoelmat ja fantasiakirjat täältä

Seuraa minua

Viimeisimmät