Skip to content
Jarkko Tontti

Jarkko Tontti

Lissabon – Helsinki – Tampere

Portugalissa talvea ei oikeastaan ole, siis suomalaisessa mielessä, palmut viheriöivät vuoden ympäri.  Kevät on ollut leppeä, nyt kääntymässä jo liiankin kuumaksi – ainakin minulle. Huhtikuussa äänestäminen eduskuntavaaleissa 2023 sujui mukavasti suurlähetystössä, suurkiitos henkilökunnalle!

Huhtikuun alussa kävin pikavisiitillä Coimbrassa ja sen yliopiston maailmankuulussa kirjastossa. Huumaavan kauniissa pääsalissa ei valitettavasti saanut valokuvata. Vähemmän juhlavassa eteisaulassa kylläkin. Pitkin kaupunkia oli käynnissä opiskelijoiden en-tiedä-mitä-rituaaleja. Haalarien sijaan portugalilaisopiskelijolla oli päällään mustat asut, joihin kuuluivat myös komeat viitat.

Pitkän Lissabon-kevään jälkeen oli mukavaa tulla Suomeen. Paikanvaihdos tekee aina hyvää, myös saapuminen huhtikuiseen, viiltävän viileään Helsinkiin. Otavan kirjailijaillassa kuuntelimme esityksiä, joista monessa puhuttiin äänikirjoista. Rytmissä istuin kahvikupposen äärellä kolmen kirjallisen herrasmiehen kanssa: Tero Tähtisen, Arno Kotron ja Tuomas Timosen.

Yksi syy tulla Suomeen oli se, että entinen kouluni Tampereen klassillinen lukio pyysi minut esitelmöimään opiskelijoille. Kohottava kokemus, nuorisossa on toivoa. Vivat nostra societas, Vivant studiosi, Crescat una veritas, Floreat fraternitas, kuten Gaudeamus Igitur -laulun vähemmän tunnetussa yhdeksännessä säkeistössä lauletaan. Samana iltana puhuin Tampereen Suomalaisella Klubilla, jossa keskustelut olivat myös poikkeuksellisen innostavia.

Seuraavana päivänä päästin toimittajan ja valokuvaajan kotiini. Pauliina Grymin jutun alussa puhun Klassillisen lukion vierailustani. Mukana myös mielipiteitä kirjallisuuden nykytilasta, sensitiivisyyslukijoista ja sananvapaudesta.

Nicklas Wancke veti Kulttuuriykkösen Perjantaistudiota 14. huhtikuuta. Kari Enqvistin ja Annu Kemppaisen kanssa tuumimme eduskuntavaalien tulosta erityisesti vihreiden ja SDP:n osalta. Lisäksi mietimme tietokonepelien asemaa kulttuurissa ja sitä, ovatko intellektuellit aina vasemmistolaisia. Huonosti käyttäytyvää taideyleisöä pohdimme myös. Täällä kuunneltavissa.

Perjantaina 21. huhtikuuta Juhani Kenttämaan johdolla Perjantaistudiossa olivat minun lisäkseni Sami Kuusela ja Mirva Saukkola. Aloitimme dokumenttielokuva Drag Kidsin aiheuttamasta kuohunnasta. Kiihkeitä tunteita on herättänyt myös historioitsija ja kansanedustaja Teemu Keskisarjan haastattelu Kotiliesi-lehdessä. Hän kertoi, ettei ole käynnistänyt kertaakaan tiskikonetta tai pyykkikonetta tai käyttänyt imuria. Uusien tutkimusten mukaan geenit vaikuttavat luultua paljon enemmän ihmisen luokka-asemaan ja tuloihin – tästäkin tunteet kuohahtelivat, ainakin studiossa. Kuninkaallisten asemaa eurooppalaisissa valtioissa pohdimme myös. Täällä kuunneltavissa.

Jaa tämä

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kirjat

Löydät kirjoittamani romaanit, runoteokset, esseekokoelmat ja fantasiakirjat täältä

Seuraa minua