Skip to content
Picture of Jarkko Tontti

Jarkko Tontti

Jerusalemin kirjat

Lue myös: Kirjailija Jerusalemin kaduilla. Parnasso 1/2024.

Vierailin äsken vasta-avatussa Israelin kansalliskirjastossa. Melkoinen paikka! 4 miljoonaa kirjaa ja lisäksi valtavasti ikivanhoja käsikirjoituksia. Ja nuorempiakin, muun muassa Franz Kafkan julkaisemattomia tekstejä.

Hätkähdyttävin paikka oli syvällä maan alla sijaitseva kirjavarasto, jota pääsin katsomaan ja kuvaamaan suojalasin läpi (ks. video). Täysin automatisoitu robottijärjestelmä kuljettaa uupumatta kirjoja luolassa, jonne ihmisillä ei ole asiaa. Paloturvallisuuden takia ilmatiiviissä varastossa on vain vähän happea eikä ihminen pysty oleskelemaan siellä tuntiakaan. Tulitikun jos siellä raapaisee, se ei syty.

Kansalliskirjaston alakertaan on järjestetty satojen tyhjien tuolien rivistöjä. Jokaiseen tyhjään tuoliin on kiinnitetty palestiinalaisten terroristien Gazaan kidnappaaman ihmisen valokuva. ”Bring them Home.”

Toisenlaisia kirjastoja olen löytänyt kotikulmiltamme Katamonin kaupunginosasta. Pitkin puistoja ja kadunvarsia on paikallisten organisoimia kirjojenkierrätyspisteitä. Osa on pienempiä, osa isompia, eräänlaisia lukuasemia. Hepreankielisten kirjojen lisäksi tarjolla on paljon kirjoja varsinkin englanniksi, ranskaksi ja arabiaksi, muutaman ruotsinkielisenkin olen nähnyt ja yhden suomenkielisen kirjan.

Kirjakauppojakin olen kolunnut. Jerusalemin tunnetun kauppakadun Jaffa Streetin liepeiltä löytyy esimerkiksi Ludwig Mayerin kuuluisa kirjakauppa. Toisessa, viehättävän sokkeloisessa antikvariaatissa kului tovi jos toinenkin. Sokkeloisen divarin tunnelma muistutti jollakin tavalla Suomen parasta antikvariaattia, Tampereen Lukulaaria.

Jaa tämä

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kirjat

Löydät kirjoittamani romaanit, runoteokset, esseekokoelmat ja fantasiakirjat täältä

Seuraa minua

Viimeisimmät