Skip to content
Picture of Jarkko Tontti

Jarkko Tontti

Lissabon, Helsinki, Tampere

Muutin lokakuussa 2022 Lissaboniin puolisoni uuden työpaikan myötä. Kirjailija on käsimatkatavaraa, kulkee mukana vähällä vaivalla, kotoutuu minne vain.

Fernando Pessoan patsas

Lissabon on sellainen kuin vanhat eurooppalaiset pääkaupungit ovat. En oikeastaan koe muuttaneeni ”ulkomaille”. Euroopan unionissa ollaan, raha on yhteinen, ja yhteisiä ovat myös syvät historialliset kulttuurijuuristot. Eniten olen nauttinut säästä. Leppeää auringonpaistetta. Välillä Atlantilta vyöryy sateita, mutta lämpötila on ollut minulle ihanteellinen.

Juuri nyt olen taas Suomessa käymässä. Ylen Kulttuuriykkösessä pohdimme kuluneen viikon ajankohtaisuuksia Pauliina Grymin, Leena Virtasen ja Matti Rämön kanssa.

Lauantaina 12. marraskuuta suuntasin Tampereelle, missä Klassillinen lukio vietti 120-vuotisjuhlaansa. Kirjoitin sieltä ylioppilaaksi vuonna 1990. Esikoisromaanini Luokkakokous (2007) nivoutuu myös samaisen koulun kasvattien ympärille, tosin kuvitteellisten. Kirjailijoita Clasu on kasvattanut jo pitkään: Yrjö Jylhä, Lauri Viita, Hannu Salama, Jouko Turkka ja Jussi Kylätasku esimerkiksi. Minulle tärkein tamperelaiskirjailija Eeva-Liisa Manner asui nuoruudessani koulun lähellä ja ehdin hänet nähdäkin. Klassillisen peruskoulun yläasteen äidinkielenopettajani Jorma Kannila oli myös kirjailija ja toimi 1980-luvulla Suomen Kirjailijaliiton puheenjohtajana, samaan aikaan kun hän opetti minua.

Runoilija Yrjö Jylhä oli samalla paikalla kuin 1980-luvullakin, muistaakseni.

Yrjö Jylhä Klassillisen lukion seinällä.

Lähipäivinä ehdin myös Podcast-hommiin. Jarkko Tontti -podcastin uusi jakso on tulossa pian. Stay tuned!   

Jaa tämä

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

1 Comment


Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kirjat

Löydät kirjoittamani romaanit, runoteokset, esseekokoelmat ja fantasiakirjat täältä

Seuraa minua

Viimeisimmät